Albanië: Voedselhulp voor getroffenen na de aardbevingen

Projectdetails

In het najaar van 2029 werd Albanië getroffen door een zware aardbeving gevolgd door diverse naschokken. Ruim 50 mensen kwamen om, er zijn honderden gewonden en duizenden mensen vluchtten uit hun huizen. GZB helpt Foodbank Albanië bij het uitdelen van maaltijden en voedselpakketten.
WerkveldNoodhulp en wederopbouw
ProjectnummerAL.N.100
Streefbedrag
LocatieAlbanië

Meer informatie

update maart 2020 | Rapportage – update Noodhulp Albanië

De noodhulp na de aardbevingen in Albanië loopt nu een aantal maanden. Namens Prison Fellowship Albania en FoodBank Albania dankt de GZB/Project 10 27 allen in Nederland, die een financiële bijdrage hebben gegeven. Sinds december 2019 is totaal ruim 47.000 euro gegeven. Het is hartverwarmend en verlicht de pijn van veel Albanezen.

Er is veel schade geleden, materieel en psychisch, mensen hebben geliefden verloren. 10.000 mensen zijn dakloos geworden. Hun situatie verandert op dit moment -maart- nog steeds! De mensen verplaatsen bijvoorbeeld van tenten naar hotels, naar containers, naar familie… Er is nog steeds veel onduidelijk, maar de partners doen wat ze kunnen.
Er is tot nu toe 22.000 euro besteed aan dagelijkse maaltijden in gaarkeukens, voedselpakketten, drinkwater, basis hygiëneproducten, transportkosten, praktische hulp voor getroffen gezinnen zoals nieuw huisraad, kacheltjes, kleding en een bijdrage aan extra huurkosten. De rest van de fondsen zullen de komende maanden op dezelfde manier worden besteed.

Onze partner Prison Fellowship Albania (PFA) biedt een helpende hand aan tientallen getroffen gezinnen van gevangenen. De pastor die de gezinnen altijd al bezocht, Ilir Qelemeni, coördineert dit werk. Hij biedt voedselpakketten,
dekens, matrassen, medicijnen, en wat verder nodig is. PFA wil ook kijken wat ze kunnen doen aan psychosociale hulp. In de stad wordt die hulp wel geboden, maar Albanezen uit afgelegen dorpen melden zich hiervoor niet aan. PFA onderzoekt wat ze kan doen.

FoodBank Albania (FBA) ondersteunt 10 gaarkeukens in Tirana en Durrës die dagelijks maaltijden verstrekken aan getroffenen in hun buurt. Ze bezoeken zelf ook getroffen dorpen en delen voedselpakketten uit aan gezinnen in nood.

Verhaal uit het dorp Kineta, bij Durrës

FoodBank Albania (FBA) bezoekt getroffen dorpen om praktische hulp te bieden in schrijnende situaties.
In het dorpje Kineta ontmoette Wilma Verburg en haar team van FBA een oma met een kleindochter van 6. Wilma: “Deze oude vrouw, Albulena (niet haar echte naam) verloor haar zoon en schoondochter tijdens de aardbeving, de ouders van dit meisje, Arjeta (niet haar echte naam). Albulena zorgt nu voor Arjeta, hoewel ze zelf bijna niets heeft. Ze liet ons de plek zien waar hun huisje stond en waar ze elke dag gaat rouwen. Oma en kleindochter leven nu samen in een container (zie foto) en wachten totdat de overheid hen een nieuw huisje geeft.”

FBA is blij dat ze Albulena en Arjeta kunnen helpen met eten, opklapbare bedden, een kachel, een kast etc.  In de container is echter geen water en geen toilet. Ze gaan hiervoor naar de buren! FBA vindt dit heel zorgelijk. Ze zijn met de voorganger van de lokale gemeente op zoek naar een klein appartementje waar FBA de huur van zal betalen. Dit zal nodig zijn zolang de overheid hun huisje nog niet heeft
herbouwd. Zolang oma en kleindochter in deze nood verkeren, zal FBA hun eten geven.

De huidige ontwikkelingen rond het Corona-virus hebben ook Albanië in zijn greep. Dit betekent een drastische beperking van het noodhulpwerk.


Informatie december 2019:

Inmiddels is bekend dat 10.000 Albanezen door instorting of ernstige schade niet meer in hun eigen huis kunnen verblijven. De hulpacties die nu op gang komen richten zich vooral op de steden, vooral Tirana en Dürres zijn zwaar getroffen, maar ook in de kleine dorpen rond de steden is de nood groot. Voor al deze mensen willen we uw gebed en uw hulp vragen. Zoveel Albanezen worstelen met armoede, vooral in de kleinere dorpen. Deze ramp doet daar nog een schepje bovenop.

Mensen die door de aardbeving dakloos zijn geraakt, zijn nu voor hun levensonderhoud afhankelijk van voedselhulp. Via onze partner Foodbank Albania (FBA) willen wij heel graag een helpende hand bieden en daarmee iets laten zien van onze verbondenheid met onze broeders en zusters in Albanië.
Foodbank Albania ondersteunt gaarkeukens in Tirana en Durrës die dagelijks maaltijden verstrekken aan getroffenen en wil nieuwe gaarkeukens starten op plaatsen waar nog niets is. Ze delen ook voedselpakketten uit. Een enorme zegen voor getroffenen!
FBA wil in ieder geval de komende twee wintermaanden hulp bieden, hoewel ze verwachten dat ook daarna nog veel mensen hulp nodig zullen hebben.

We vragen uw gebed voor de getroffenen.

Steun dit project

  • € 20

    Een voedselpakket voor een maand kost € 20

  • € 3

    Eén gezonde warme maaltijd kost € 3 per dag | € 21 per week | € 168 per twee maanden.