Centraal-Azië – Hulp voor dove mensen

Projectdetails

In Centraal-Azië is een grote groep dove mensen. Veel van hen zijn arm en ongeschoold, de meerderheid van de doven kan niet lezen en schrijven en heeft geen goede baan. Daarbij hebben doven in een islamitische staat een extra kwetsbare positie, omdat doofheid in de Islam wordt beschouwd als een vloek van Allah.

WerkveldZorg voor kwetsbare mensen
ProjectnummerCA.1.110
Streefbedrag€ 7.100
LocatieCentraal-Azië

Meer informatie

Er zijn op dit moment zo’n 20 mensen (vaak zelf ook doof) die actief evangeliseren onder dove mensen. Die doen zij door de doven in hun eigen dorp of stad op te zoeken, via 1 op 1 contact. Indien mogelijk helpen ze hen ook met voedsel, kleding, schoenen en brandstof.

In bepaalde delen van Centraal-Azië is evangelisatie verboden, dus de evangelisten moeten hun werk doen onder gevaarlijke omstandigheden. Juist daarom is het belangrijk dat zij goed getraind en toegerust worden om hun werk te kunnen (blijven) doen. De evangelisten worden getraind en toegerust om het Evangelie te brengen. Ook worden er materialen aangeschaft om hun werk eenvoudiger en efficiënter te maken.

Het verhaal van…
Een horend persoon heeft veel meer mogelijkheden om Jezus te leren kennen dan iemand die doof is. Een dove zal nooit over Jezus horen als er niet iemand naar zijn of haar huis komt die persoonlijk over Jezus vertelt. Dove mensen communiceren onderling veel gemakkelijker met elkaar. Ze kunnen iemand voor de eerste keer in hun leven ontmoeten en meteen een gesprek beginnen dat de hele dag duurt. De mentaliteit van dove mensen is anders, ze vinden gemakkelijker een gezamenlijke taal, staan open en eenvoudig in het leven, net als kinderen. Hierdoor staan zij ook heel erg open om het Evangelie in hun hart te ontvangen.

Steun dit project

 • € 1.500

  1 motor om ook in moeilijk bereikbare plaatsen te komen kost € 1.500,-

 • € 450

  1 videoprojector om het evangelie voor de doven in beeld te brengen kost € 450,-

 • € 240

  De training en toerusting kost € 240

 • € 215

  1 smartphone waarmee dove evangelisten onderling met elkaar kunnen communiceren in gebarentaal kost € 215

 • € 40

  Voor € 40 krijgt een gezin sociale hulp.