Colombia – Oog voor de meest kwetsbaren in de samenleving

Projectdetails

De kerkelijke gemeenten in Colombia hebben oog voor de meest kwetsbaren in de samenleving. Er zijn verschillende projecten waarmee zij hun naasten helpen: naschoolse activiteiten voor kinderen in wijken met veel geweld en drugs, aandacht voor daklozen, een gezond ontbijt en activiteiten voor eenzame ouderen, ondersteuning van vluchtelingen uit Venezuela, etc. Kerken worden ondersteund in bewustwording hoe zij diaconaal actief kunnen worden én blijven.

WerkveldZorg voor kwetsbare mensen – Voedselhulp
ProjectnummerCO.1.106
Streefbedrag€ 23.500
LocatieColombia

Meer informatie

Enkele jaren geleden hebben Antonie en Cora Treuren zich voor een langere periode ingezet om het diaconale werk vanuit de Presbyteriaanse Kerk meer vorm te geven. Daar is het programma ‘Somos Diáconos’ – ‘Wij zijn diakenen’ – uit voortgekomen. Overal in het land zijn trainingen gegeven om kerken op weg te helpen met de vraag: wat kunnen wij doen voor mensen in onze omgeving waar niemand oog voor heeft? Het programma heeft grote impact. Overal zijn Somos Diáconos teams gevormd en projecten opgestart, zoals:

 • Naschoolse activiteiten voor kin­deren in wijken met veel geweld en drugsproblematiek.
 • Douches en persoonlijke aandacht voor daklozen.
 • Een gezond ontbijt en gezelschap voor eenzame ouderen.
 • Gymnastiekles voor ouderen en een medische controle.
 • Ondersteuning van vluchtelingen uit Venezuela.
 • Sport- en spelactiviteiten om kinderen van de straat te houden en ze te leren op een positieve manier met elkaar om te gaan.
 • Een kinderkoor.
 • Naailessen om zo een eigen inkomen te genereren.
 • Het uitdelen van manden met eten om zo de armste te ondersteunen.

De Presbyteriaanse Kerk in Colombia bestaat uit ongeveer 60 gemeenten en al deze gemeenten doen diaconale activiteiten in hun eigen wijk. De projecten worden voor het grootste deel door de lokale gemeente betaald. De GZB geeft een bijdrage aan de projecten als stimulans om vooral door te gaan met dit mooie diaconale werk.

Een voorbeeld
In Cordoba en Antioquia, twee departementen in Colombia, zijn drie presbyteriaanse kerken een voetbalschool begonnen. Lid zijn van een voetbalschool kost meestal veel geld, waardoor kinderen uit armere wijken geen lid kunnen worden. De kerk biedt het gratis aan. Twee keer per week vinden de trainingen plaats. Tijdens het spel leren kinderen normen en waarden: op het veld mag niet worden geslagen en mogen geen scheldwoorden worden gebruikt. Daarnaast leren ze ook dat ze moeten samenwerken. Ook de ouders komen af en toe kijken. Sommige ouders komen nu ook naar de predikant voor advies of voor gebed. Op die manier is het mogelijk om een relatie op te bouwen. Af en toe vindt er tussen de voetbalscholen ook wedstrijdjes plaats en kunnen de trainingen in de praktijk worden gebracht.Tijdens de trainingen is er altijd iets lekkers voor alle kinderen. Dat wordt klaargemaakt door kerkleden, zo zijn veel mensen betrokken.

Steun dit project

 • € 1.500

  Vanuit dit fonds worden verschillende kleine projecten ondersteund. Per project krijgen de gemeenten een bijdrage van ongeveer € 1500.