Colombia – Oog voor de meest kwetsbaren in de samenleving

Projectdetails

De presbyteriaanse gemeenten in Colombia staan midden in het leven en hebben oog voor de meest kwetsbaren in de samenleving. Verschillende gemeenten zijn kleine projecten begonnen om hun naasten te helpen. Denk aan sport- en spelactiviteiten om kinderen van straat te houden, maaltijden voor de allerarmsten en douches voor zwervers.

WerkveldZorg voor kwetsbare mensen
ProjectnummerCO.1.106
Streefbedrag€ 32.900
LocatieColombia

Meer informatie

Colombia is een land dat al jarenlang onder een intern conflict gebukt gaat. Nog steeds zijn er gebieden in het land waar het niet veilig is. Toch begint het land langzaam op te krabbelen uit een moeilijke periode. De kerk staat midden in de samenleving en ziet dat in haar omgeving van alles aan de hand is. De problemen die er zijn verschillen per gebied, dorp, stad of wijk en de kerken proberen zo goed zij dat kunnen er te zijn voor hun naaste. Problemen die we zien zijn armoede, werkeloosheid, conflicten in gezinnen en in gemeenschappen, vluchtelingen, wijken waar het onveilig is door drugshandel en geweld, prostitutie, enz.

In 2014 zijn Antonie en Cora Treuren door de GZB uitgezonden om het diaconale werk vanuit de Presbyteriaanse Kerk meer vorm te geven. Daar is het programma ‘Somos Diáconos’ – ‘Wij zijn diakenen’ – uit voortgekomen. Overal in het land zijn trainingen gegeven om kerken op weg te helpen met de vraag: wat kunnen wij doen voor mensen in onze omgeving waar niemand oog voor heeft? Het programma heeft grote impact. Overal zijn Somos Diáconos teams gevormd en projecten opgestart.

Voorbeelden zijn: Naschoolse activiteiten voor kinderen die wonen in wijken met veel geweld en drugsproblematiek. Douches en persoonlijke aandacht voor daklozen. Een gezond ontbijt en gezelschap voor arme, eenzame ouderen. Trainingen aan buurtbewoners om een vak te leren en zo meer inkomen te genereren, etc.

Antonie en Cora over hun bezoek aan Villarica, een dorp gelegen op het platteland: “De gemeente heeft twee diaconale programma’s, één daarvan is een activiteit met ouderen. Het was mooi om te zien dat deze eenzame ouderen, zowel uit de kerk als daarbuiten, twee uur lang een glimlach op hun gezicht hadden. Van een medische check, gymnastiek tot traditionele spelletjes, van lofprijzing tot echte Colombiaanse volksliederen, er was van alles te doen. Bijzonder om te zien op welke wijze je liefde kan delen!”

Een douche voor zwervers in Medellín
Een ander voorbeeld is het wel heel bijzondere project van de kerk in de stad Medellín. Regelmatig gaat men de straat op met een constructie van 6 douchecabines om mensen die wonen en leven op straat de mogelijkheid te bieden zich te kunnen douchen. Ook wordt van tevoren kleding ingezameld dat wordt uitgedeeld aan de zwervers. Mensen waar niemand naar omkijkt worden gezien en mogen zich weer even mens voelen. Een van de mannen die op die manier werd geholpen kreeg daardoor zo’n positieve impuls dat hij weer naar zijn gezin is teruggekeerd.

In totaal heeft de kerk meer dan 30 van dit soort kleine projecten die onze steun goed kunnen gebruiken.

Steun dit project