Congo – Medische uitrusting en apparatuur

Projectdetails

Zendingswerker Mark Godeschalk is arts in het ziekenhuis in Lolwa, een plaats in het regenwoud van Congo. Om goede zorg te kunnen bieden is er dringend behoefte aan uitbreiding van medische apparatuur.  

WerkveldMedische hulp
ProjectnummerDC.1.402
Streefbedrag€ 14.700
LocatieDemocratische Republiek Congo

Meer informatie

Op de zendingspost van Lolwa (Noordoost-Congo), ooit gesticht door zendingswerkers, staat een ziekenhuis, een kerk en een school. Sinds de zendingswerkers 22 jaar geleden de zendingspost verlieten, is de zorg erg verslechterd, mede ook door de oorlogen die er hebben gewoed.

In het ziekenhuis werkt arts Mark Godeschalk samen met twee andere dokters en een aantal verpleegkundigen. Zij hebben slechts beperkte middelen voor het stellen van diagnoses en om patiënten te behandelen. Door middel van dit project willen we het ziekenhuis in Lolwa helpen om de kwaliteit van de zorg te verbeteren. Dit zal de gezondheid van de bevolking rondom Lolwa ten goede komen. 

Momenteel kan het ziekenhuis van Lolwa maar weinig meer bieden dan de gezondheidsklinieken in de regio met hun beperkte middelen. De kwaliteit van zorg die verwacht mag worden van een verwijsziekenhuis voor een grote regio is ver onder de maat. Dit komt vooral doordat er te weinig apparatuur en materialen voorhanden zijn. Er is sinds kort wel een solarinstallatie en dat is al een enorme vooruitgang. Maar er is nog veel meer nodig. 

Vanwege de armoede in de regio komt er onder kinderen veel ondervoeding voor. Maar het ziekenhuis heeft nu bijvoorbeeld geen middelen om ondervoede kinderen te helpen. En ook al zijn de gebouwen van het ziekenhuis degelijk en duurzaam gebouwd, ze zijn slecht onderhouden en het ziekenhuisterrein wordt geteisterd door erosie. Iedereen zou graag zien dat het er weer mooi uit komt te zien.  

Het verhaal van…
een patiënt met een ernstige onderbeenbreuk

Amani, een man van middelbare leeftijd: “Toen ik een boom aan het kappen was, viel deze tot mijn schrik op mijn been. Ik had een grote bloedende wond en ik wist dat mijn been gebroken was. De mensen om me heen zeiden dat ik naar de traditionele genezer moest gaan, maar ik wilde naar het ziekenhuis in Lolwa. Ik wist dat daar een witte dokter werkte en dat de behandeling in Lolwa mijn been zou kunnen redden.”

Arts Mark Godeschalk: “We hebben zijn been extern gefixeerd met chirurgisch materiaal dat we in Nederland hadden kunnen kopen. De wondbehandeling in het ziekenhuis heeft maanden in beslag genomen en ook hierna zal hij nog regelmatig moeten terugkomen. Amani was altijd vrolijk en vol vertrouwen, zelfs als ik me afvroeg hoe we met de behandeling verder moesten. Het is bijzonder om te zien hoe patiënten steeds vaker het ziekenhuis in Lolwa weten te vinden en blij zijn met de kwaliteit van de zorg. Het is een getuigenis van Gods liefde.”

Mede dankzij onze steun is de zorg in het ziekenhuis al enorm verbeterd, maar we zijn er nog niet. Het ziekenhuis in Lolwa is ook een missionair ziekenhuis. Het doel is om een goed getuigenis te geven van het Evangelie, in woord en daad. Helpt u mee? 

Steun dit project