Diaconale hulp aan vluchtelingen (Evangelie & Moslims)

Projectdetails

Ondersteuning van gemeenten bij diaconale hulp aan vluchtelingen.

WerkveldBinnenlands diaconaat
ProjectnummerNL.B.372
Streefbedrag€ 7.400
LocatieNederland

Meer informatie

Plaatselijke kerkelijke gemeenten veel kunnen betekenen bij de opvang van vluchtelingen. Gemeenteleden helpen hen met taalles, kleding, speelgoed, buggy’s, fietsen, het vinden van (vrijwilligers)werk en de weg naar gezondheidszorg, bibliotheek, gemeentehuis, etc. Daarnaast zijn een luisterend oor en een kopje koffie of een maaltijd bij iemand thuis ontzettend veel waard voor mensen die gedwongen werden hun eigen huis achter te laten.

Tegelijkertijd roept de komst van vluchtelingen veel vragen op, ook in christelijke gemeenten. Evangelie & Moslims helpt gemeenten en gemeenteleden bij het vinden van antwoorden. Dat kan bijvoorbeeld gaan over hoe je bij diaconale hulp rekening kunt houden met gewoonten en regels die moslims hanteren bij kleding en voedsel. Of hoe je als christen omgaat met het moslim-zijn van de vluchtelingen. Hoe win je het vertrouwen van moslimfamilies zodat je hen verder kunt helpen en een nieuw perspectief kunt geven? Hoe kun je belangeloos en zonder onderscheid helpen en tegelijk op een aansprekende manier laten zien dat je christen bent? Soms gaat het om gesprekken met vluchtelingen van wie de asielaanvraag is afgewezen en die zich afvragen hoe ze terug kunnen gaan naar het land van herkomst. Evangelie & Moslims helpt daarbij.

Evangelie & Moslims motiveert gemeenten om zich in te zetten voor vluchtelingen. Niet alleen in de periode dat ze worden opgevangen in een asielzoekerscentrum, maar ook als ze een verblijfsvergunning krijgen en moeten integreren in de samenleving, of als ze zonder status en werk hier toch proberen te blijven. Evangelie & Moslims biedt ondersteuning aan gemeenten en gemeenteleden in de vorm van advies via telefoon en website, via toerustingsavonden in gemeenten en via de cursussen die zij organiseert.

De heer H. is enthousiast om vluchtelingen heel praktisch te helpen. Toch vraagt hij zich af hoe hij dat het beste kan doen. Hoe kan hij een veel oudere man die veel is verloren, stimuleren om initiatieven te nemen zijn leven weer op te bouwen? En kan hij mensen die hij verder helpt tegelijk ook uitnodigen bij hem thuis en in de kerkelijke gemeente, of moet hij daarin meer afstand houden. Begrijpelijke vragen. Bij de cursus van Evangelie & Moslims die hij volgt, ontdekt hij hoe hij op een respectvolle manier in gesprek kan gaan en toch iemand verder kan helpen. Ook ontdekt hij hoe moslims in de verschillende landen waaruit ze komen gewend zijn om met christenen om te gaan en hoe hij naast professionele hulp ook christelijke gastvrijheid kan bieden en op Christus kan wijzen. Het helpt hem om zijn werk met voldoening te blijven doen en andere gemeenteleden te motiveren mee te doen.

Steun dit project