Een Duimdrop voor de armste kinderen in Bospolder-Tussendijken (IZB)

Projectdetails

In de wijk Bospolder-Tussendijken (Rotterdam West) groeien veel kinderen op in armoede. Geloven in BoTu verzorgt met de ‘Duimdrop’ een veilige speelomgeving, zodat voorkomen wordt dat kinderen op jonge leeftijd met criminaliteit of drugsgebruik in aanraking komen.

WerkveldBinnenlands diaconaat
ProjectnummerNL.B.364
Streefbedrag€ 4.620
LocatieNederland

Meer informatie

Veel kinderen in Rotterdam West hebben geen eigen slaapkamer. De huizen zijn klein en de gezinnen zijn vaak groot. Veel kinderen worden dan na schooltijd ook de straat op gestuurd door de ouders. Ook met regenachtig weer zie je dan ook veel kinderen op straat. Helaas hebben veel kinderen geen eigen fiets of buitenspeelgoed. Daarom hebben we als Geloven in Spangen en Geloven in BoTu twee keer een ‘Duimdrop’ overgenomen. Ja, ik zie u/jou denken… Wat is een ‘Duimdrop’? Een ‘Duimdrop’ is een zeecontainer vol met speelgoed op een plein in een buurt waar de kinderen wonen. De kinderen zijn dan in de gelegenheid om vanuit de ‘Duimdrop’ met buitenspeelgoed te spelen. U moet daarbij denken aan stepjes, skeelers en fietsjes, maar ook stoepkrijt, voetballen of springtouwen. Er kan ook geknutseld worden en kinderen kunnen zo ook leren fietsen of een boekje lezen.

Geloven in BoTu is als pioniersplek ontstaan vanuit de Geloven in Spangen. Gezamenlijk vormen zij een jonge multi-etnische christelijke gemeenschap in de Rotterdamse wijk Spangen. BoTu is de afkorting van Bospolder-Tussendijken die grenst aan Spangen.

Geloven in BoTu kenmerkt zich door een kleinschalige aanpak, dichtbij de mensen, waarbij zoveel mogelijk wijkbewoners ingeschakeld worden. Wij weten ons geroepen om belangeloos betrokken te zijn in de plaatselijke gemeenschap(pen) en netwerken van de wijk Bospolder-Tussendijken. Daarom werken we graag samen met anderen waarbij we geloven dat die ander geliefd is door God, onafhankelijk van leeftijd, geslacht, opleiding, sociale status, etniciteit, lichamelijke of geestelijke gezondheid, etc. In onze projecten staan dan ook de onderlinge relaties centraal.

Yess!
Een belangrijk onderdeel van Geloven in BoTu is Yess! Het initiatief is geboren tijdens de coronacrisis. We merken dat er structurele armoede is waar te weinig aandacht voor is. Om die reden zijn we de weggeefwinkel begonnen: een plek waar de uitdagingen van Bospolder-Tussendijken ‘bottom-up’ aangepakt worden en mensen een nieuwe kans krijgen. In onze weggeefwinkel kunnen wijkbewoners met een kleine beurs terecht voor kleine donaties (brood, groenten, fruit, etc.). We zijn daarin afhankelijk van reststromen die ons geschonken worden door diverse bedrijven.

‘Duimdrops’
Naast de weggeefwinkel werken we ook aan begeleiding en ontwikkeling van de vrijwilligers. Daarbij is recent een nieuw initiatief ontstaan: de ‘Duimdrop’. Jarenlang zijn de ‘Duimdrops’ een initiatief van de gemeente Rotterdam geweest, maar de overheid heeft helaas de stekker eruit getrokken. Omdat heel veel kinderen en ouders hiertegen in opstand kwamen heeft Geloven in Spangen en Geloven in Botu (Bospolder-Tussendijken) twee van de Duimdrops nu overgenomen. Helaas is de inventaris hard toe aan vernieuwing en daarom bevelen wij de collecte hiervoor van harte aan! Want buiten spelen willen we toch allemaal?

Miran is 6 jaar geleden met zijn beide ouders en zijn zusje gevlucht uit Syrië. Hij was toen nog maar 3 jaar oud. Via allerlei AZC’s is hij eindelijk terecht gekomen in Rotterdam waar ze nu een huis hebben en hij naar school gaat. Ze wonen in een klein 3 kamer appartement waar hij de slaapkamer met z’n zusje van 7 jaar deelt. Veel ruimte om te spelen is er niet in het huis en dat is vervelend voor Miran omdat hij best veel last heeft van ADHD. Stilzitten is dus best lastig voor hem. Gelukkig maakt hij bijna dagelijks gebruik van de Duimdrop op het plein. Daar kan hij zijn energie lekker kwijt, leert hij samen spelen met andere kinderen uit de buurt en vertelt hij soms ook wat hem dwarszit aan de vrijwilligers van Geloven in BoTu. Regelmatig bezoeken die zijn vader en moeder ook en dat geeft hem veel vertrouwen.

Quote (Miran):

“Ik kan nu eindelijk lekker buiten spelen en vrienden maken!”

Steun dit project