GAVE Zomerkampen (St. Gave)

Projectdetails

Stichting GAVE organiseert zomerkampen voor het leggen van goede verbindingen tussen Nederlandse jongeren en asielzoekersjongeren. Sport, spel en de bijbel zijn de pijlers van de kampweken. Een week lang kunnen de jongeren samen ontspannen in een groepsaccommodatie in een bosrijke omgeving, elkaar leren kennen en leren over elkaars cultuur en het christelijk geloof.

WerkveldBinnenlands diaconaat
ProjectnummerNL.B.352
Streefbedrag€ 10.530
LocatieNederland

Meer informatie

Op Gave-kamp maak je nieuwe vrienden uit allerlei culturen. Iedere zomer organiseren we zes toffe vakantieweken waarin vluchtelingen- en Nederlandse jongeren elkaar ontmoeten.

Hoe verschillend we ook zijn, moslim of christen, Nederlands of Afrikaans – we trekken samen op en leren elkaar en God beter kennen.

Wat doe je op kamp?

  • Lekker chillen in een mooi kamphuis en leuke omgeving;
  • Samen sporten;
  • Spelactiviteiten;
  • Leren van elkaars cultuur;
  • Verdiepen in God door bijbelstudie en gesprek.

De vakantieweek is ontspannend en gezellig. Een vluchtelingenjongere zei: ‘Dit is mijn enige week zonder stress.’

Daarnaast is het kamp ook leerzaam en vaak een  levensveranderende ervaring. ‘De vluchtelingen die een vast vertrouwen in God hadden, waren een voorbeeld voor mij’, vertelde een Nederlandse deelnemer.

In asielzoekerscentra wonen veel jongeren. Vaak zijn ze mee gevlucht met hun ouders uit bijvoorbeeld Irak, Syrië of Eritrea. In de centra zijn weinig mogelijkheden om te ontspannen. De jongeren leven veelal met veel spanning. De vlucht was traumatiserend. De toekomst is onzeker. De onderlinge verhouding in de gezinnen liggen overhoop.

Het contact met Nederlandse jongeren is beperkt. Hetzelfde geldt voor vluchtelingjongeren die een verblijfsstatus en een reguliere woning hebben.  Deze omstandigheden brengen de jongeren gemakkelijk in een neerwaartse spiraal. Tenzij we de situatie kunnen onderbreken en doorbreken.

Voor Nederlandse jongeren zijn asielzoekers veelal een nieuws-onderwerp zonder dat ze hen persoonlijk kennen. Vaak leven er ook bij Nederlandse jongeren vooroordelen over asielzoekers, terwijl bij andere er behoefte is deze jongeren te ontmoeten, maar het ontbreekt ze aan gelegenheid.

Voor beide groepen jongeren zijn de jongerenkampen van Gave een prachtige activiteit. Sport, spel en de bijbel zijn de pijlers van de kampweken.

Een week lang kunnen de asielzoekersjongeren samen met Nederlandse jongeren ontspannen in een groepsaccommodatie in een bosrijke omgeving, elkaar leren kennen en leren over elkaars cultuur en het christelijk geloof.

Steun dit project