Projectdetails
Op een asielzoekerscentrum (azc) is het moeilijk om activiteiten voor de vluchtelingen te organiseren. Activiteiten vanuit kerken zijn niet toegestaan. Asielzoekers hebben vaak geen centrale plek waar ze elkaar kunnen ontmoeten en contact met Nederlanders kunnen hebben. Voor activiteiten met vluchtelingen moet dan een locatie worden gezocht die meestal ver bij een asielzoekerscentrum vandaan ligt. Voor potentiële vrijwilligers vanuit de kerken is het niet altijd duidelijk waar precies activiteiten met de vluchtelingen zijn. Stichting Gave wil locaties voor activiteiten en ontmoeting op loopafstand van het azc.
Werkveld | Binnenlands diaconaat |
Projectnummer | NL.B.380 |
Streefbedrag | € 40.000 |
Locatie | Nederland |
Meer informatie
Op een asielzoekerscentrum (azc) is het moeilijk om activiteiten voor de vluchtelingen te organiseren. Activiteiten vanuit kerken zijn niet toegestaan. Asielzoekers hebben vaak geen centrale plek waar ze elkaar kunnen ontmoeten en contact met Nederlanders kunnen hebben. Voor activiteiten met vluchtelingen moet dan een locatie worden gezocht die meestal ver bij een asielzoekerscentrum vandaan ligt. Voor potentiële vrijwilligers vanuit de kerken is het niet altijd duidelijk waar precies activiteiten met de vluchtelingen zijn.
Gave wil locaties voor activiteiten en ontmoeting op loopafstand van het azc. De locatie is herkenbaar door eenzelfde aanbod en logo. De locatie wordt gebruikt voor diverse activiteiten, zoals kinderclub, vrouwenochtenden en bijbelstudies. We noemen dit een House of Joy (www.gave.nl/houseofjoy).
Gave helpt mee om een geschikte locatie te realiseren. De activiteiten worden verzorgd door plaatselijke christenen (liefst interkerkelijk verbonden in een stichting of werkgroep).
Gave ondersteunt de medewerkers ter plaatse (vrijwilligerscoördinatoren, toerusters, enz.).
In 2023 draaien er vijf Houses of Joy. Vanwege de grote nood, die alleen maar toeneemt willen we de komende jaren dit op veel meer plekken gaan doen. We willen dat er een netwerk ontstaat van herkenbare locaties, waar vluchtelingen terecht kunnen. Ook als ze weer naar een azc in een andere plaats moeten verhuizen.
De contacten hiervoor zijn gelegd en de voorbereidingen in een aantal plaatsen vergevorderd. Voor de financiering zijn we afhankelijk van donaties. Een House of Joy kost gemiddeld 35.000 aan opstart- en inrichtingskosten (vergunningen, aanleg voorzieningen, huur, meubilair etc.). We kunnen pas een nieuw House of Joy starten als we de financiering rond hebben. € 35.000 is een groot bedrag, maar als we het samen met de kerken in Nederland doen is het haalbaar!
“Wij zijn blij en dankbaar dat er naast de huisjes van ellende, pijn en verdriet, nu ook een huis van vreugde is”, zegt Frank, van de werkgroep Kerk en Vluchteling. Hij let op Joy en de andere kinderen uit het azc, terwijl hun ouders bezig zijn met bijbelstudie. “Alleen God kan échte vreugde geven”, vervolgt hij, “en door er gewoon te zijn voor vluchtelingen mag ik die vreugde uitstralen.” Anette, medewerker van Gave, vult aan: “In dit huis mogen mensen de liefde voelen van ons en van God. Ze zijn alles kwijt en daarmee ook een stuk van zichzelf, hier hebben ze een eigen plek.”
Enthousiast vertelt Anette dat tijdens de eerste vrouwenochtend twee Noord-Koreaanse dames Hallelujah en Amen begonnen te zingen, de enige Nederlandse woorden die ze kenden. Even later was iedereen aan het dansen door het gebouw. “Die ongedwongenheid, dat gebeurt in een kerkzaaltje niet zo snel. Dit is echt hun huis.”
De eerste week zijn er al meer dan 125 mensen geweest. Anette: “En dan hebben we het nog niet eens gepromoot. We kunnen hier veel meer vluchtelingen ontmoeten en in aanraking brengen met de liefde van God.”
Het ruikt in House of Joy nog naar nieuwe vloerbedekking, maar het voelt al als een thuis: op de lange banken liggen kussens en het koffiezetapparaat pruttelt zachtjes. Meneer Phoi (38), vluchteling uit Iran, laat trots de tafels en de banken zien die hij gemaakt heeft: “Dit huis is echt een heel goed idee! In het azc is het altijd druk. Je bent daar steeds bezig met je onzekere toekomst en continue leef je tussen mensen die uit een heel andere cultuur komen, dat is heel vermoeiend. Hier heb je tijd om te praten of gewoon even te zitten.”
Als Joy met haar moeder naar huis gaat, laat ze haar half afgemaakte kleurplaat liggen. ‘Ik laat het hier’, zegt ze ‘Maandag kom ik ‘m afmaken.’ Dit kleine meisje heeft nu een plek om naar terug te komen: haar eigen speciale Joy-huis.