Libanon – Hulp voor vluchtelingen en kwetsbare gezinnen

Projectdetails

Op deze Bevrijdingszondag vraagt Project 10:27 uw aandacht voor de vele vluchtelingen die wonen in de arme buitenwijk Bourj Hammoud in Beiroet. Door de armoede en beperkte toegang tot water, elektriciteit en gezondheidzorg is dit een wijk met veel uitdagingen. Maar midden in deze wijk is de diaconale tak van de Armeense Kerk een baken van hoop voor berooide en getraumatiseerde vluchtelingen die hulp nodig hebben.

WerkveldZorg voor kwetsbare mensen
ProjectnummerLB.1.104
Streefbedrag€ 94.100
LocatieLibanon

Meer informatie

Bourj Hammoud is een arme buitenwijk van Beiroet. Het staat bekend als één van de meest dichtbevolkte plekken in het hele Midden-Oosten. Er woont een mix van politieke, sociale en religieuze groeperingen.

Er wonen veel vluchtelingen; de wijk bestaat uit diverse nationaliteiten. Door de armoede en beperkte toegang tot water, elektriciteit en gezondheidzorg is het een wijk met veel uitdagingen. Midden in deze wijk is de diaconale tak van de Armeense Kerk een baken van hoop voor berooide en getraumatiseerde vluchtelingen die hulp nodig hebben.

Zij worden geholpen in hun basisbehoeften, zoals gezonde voeding, kleding, medische hulp en met activiteiten gericht op kinderen, zoals huiswerkbegeleiding en maatschappelijk werk.

Kwetsbare gezinnen en jongeren in Bourj Hammoud worden in het bijzonder geholpen door middel van huisbezoeken, begeleiding, het uitdelen van noodhulp en andere sociale diensten.Door de crisis in Libanon is het aantal mensen dat aan de deur klopt met de vraag om hulp de afgelopen periode verdubbeld. Gezinnen worden geholpen met voedselpakketten, melk en luiers voor baby’s en ouderen, maar ook bij het betalen van schoolgeld of huur.

Social workers richten zich bovendien specifiek op de extra behoeften van kinderen, zoals therapie en huiswerkbegeleiding.

Het verhaal van… Alaa

‘Sinds we de oorlog in Syrië zijn ontvlucht, woon ik met mijn familie in Libanon. We hebben het niet makkelijk. Door onze financiële situatie lukt het ons niet om onze kinderen een stabiele basis te bieden. Mijn vrouw is met de kinderen terug geweest in Syrië op zoek naar een goedkoper leven, maar ik wil niet in het leger en kan daarom niet terug. Mijn vrouw redde het niet alleen en dus zijn we weer terug bij af. De huur en prijzen voor schoolgeld en voeding zijn hoog. We kloppen vaak aan bij de kerk. Ze hielpen ons aan een goedkoop appartement en soms helpen ze ons aan babyvoeding. Ook bidden ze met ons. Soms voel ik me wanhopig, maar door het steuntje in de rug krijg ik weer hoop. God heeft ons nog niet in de steek gelaten.’

Steun dit project