Libanon – Opvang peuters uit vluchtelingengezinnen

Projectdetails

Het Philemon Project vangt zo’n 70 peuters op uit kwetsbare gezinnen.

WerkveldZorg voor kwetsbare mensen
ProjectnummerLB.1.100
Streefbedrag€ 17.600
LocatieLibanon

Meer informatie

Veel kinderen in Libanon groeien op in armoede, vaak omdat ze gevlucht zijn uit Syrië. Een kleine groep christelijke vrouwen trok zich hun lot aan en startte met peuteropvang via het Philemon Project. Zo’n 70 kinderen ontvangen een maaltijd en onderwijs. Ouders worden toegerust om hun kinderen een hoopvolle toekomst te geven. 

Inmiddels komen hier zo’n 60-70 kinderen naar toe in de leeftijd van 1-4 jaar. Een dag bestaat uit een gevarieerd programma van creatieve spelletjes (binnen en buiten), zingen, verhalen, knutselen, beginnend lezen en rekenen en het aanleren van sociale vaardigheden. Bijbelverhalen, zingen en gebed zijn natuurlijke onderdelen van de dag. Engels is de voertaal, zodat deze kwetsbare kinderen later meer kans hebben om op een betere school terecht te komen. En natuurlijk krijgen de kinderen ook iedere dag een gezonde maaltijd.

Als de kinderen voor het eerst naar de opvang komen hebben ze vaak gedragsproblemen en is hun woordenschat beperkt. Spelenderwijs leren ze zich te ontwikkelen en zie je ze veranderen en openbloeien.

Er is ook aandacht voor de ouders. De ouders wordt geleerd dat tijd besteden aan hun kinderen belangrijk is. Veel ouders uit arme migranten/vluchtelingengezinnen hebben die vaardigheden niet en hebben er eigenlijk ook geen tijd voor aan het eind van een lange werkdag. Het Philemon Project probeert hierin een positieve bijdrage te leveren door om de maand een ‘family-workshop’ te organiseren voor de ouders waarin basale opvoedingstips langs komen, zoals spelletjes doen thuis, minder TV kijken en meer boeken lezen, het belang van gezonde voeding, en het omgaan met emoties zoals boosheid.

Na een jaar taalstudie in Jordanië zal Heleen van den Berg in het Philemon Project aan de slag gaan. Zie voor meer informatie www.gzb.nl/hoopvoorvluchtelingen.

Het verhaal van…
Dominee Robert Hamd (directeur): “Ik herinner het me nog goed. Samir, een Syrische vluchteling, liep drie jaar geleden mijn kantoor binnen. Of zijn 2-jarige dochter Luna mocht instromen in het Philemon Project… Hij richtte zich tot me en zei: ‘Ik heb niet veel geld…’ Ik zei dat dit geen probleem was. Veel kerken helpen ons om jou te helpen! Hij ging verder: ‘Trouwens, het is een meisje en ik weet niet zeker of ik haar naar school zal laten gaan…’ Ik moest me inhouden. Ik sprak een kort gebed in stilte, glimlachte en zei: ‘Ze is meer dan welkom!’

Twee jaar zijn voorbijgegaan sinds die ontmoeting in mijn kantoor. Gedurende twee jaar heeft het Philemon Project voor Luna en haar ouders gezorgd. Ze spreekt nu drie talen vloeiend (Engels, Arabisch en Amhaars) en ze houdt van lezen. Als je haar ontmoet, zie je een klein meisje met zelfvertrouwen die weet dat Jezus van haar houdt. Samir straalde van trots toen ik hem laatst weer zag. ‘Luna gaat nu naar school en is de beste van haar klas!’, zei hij. ‘Ik ben maar een arme man en zal altijd arm blijven. Maar mijn dochter heeft de toekomst!’”

Steun dit project

  • € 15

    Per kind per dag is € 15 nodig.