Malawi – Palliatieve zorg vanuit het Ekwendeni Ziekenhuis

Projectdetails

Het Ekwendeni Ziekenhuis biedt palliatieve zorg aan zo’n 1000 mensen die chronisch ziek of uitbehandeld zijn.

WerkveldMedische hulp
ProjectnummerMW.1.106
Streefbedrag€ 20.600
LocatieMalawi

Meer informatie

In het Ekwendeni Ziekenhuis heeft men regelmatig te maken met patiënten die chronisch ziek zijn of die uitbehandeld zijn. Deze mensen zijn erg kwetsbaar en hebben met verschillende problemen te kampen. Gewoonlijk zijn ze niet meer in staat om hun werk te doen en hebben daardoor ook geen inkomsten. Bovendien hebben ze ook nog eens extra kosten vanwege hun gezondheid. Ze worden vaak geheel afhankelijk van hun familie. Door middel van het palliatieve zorgprogramma wil het ziekenhuis hen ondersteunen. Zo’n 1.000 patiënten en hun families kunnen in het ziekenhuis terecht voor counseling, het verstrekken van medicijnen, voedselsupplementen of andere hulp. Ongeveer 55 mensen die gaan sterven ontvangen thuis de nodige medische zorg. In het programma is ook ruimte voor 40 families die extra ondersteund worden, o.a. met zeep, dekens of matrassen. Met Kerst krijgen ze indien er voldoende geld is een voedselpakket. Helpt u mee?

Bezoek aan huis
Het palliatieve team bezoekt dus ook regelmatig mensen thuis.
Zo kwamen ze bij een man die al negen jaar op een matras in zijn kamer lag, nadat hij half verlamd was geraakt door tuberculose in zijn rug. “Brengt iemand je af en toe weleens naar buiten?”, vroegen ze hem. “Nee nooit”, was zijn reactie. “Uitzichtloos” zouden we dat in Nederland misschien noemen. Het bijzondere was dat deze man helemaal niet klaagde. Hij had geen pijn en hij kon zichzelf op zijn zij rollen. Een jongen die hem verzorgde, zette elke ochtend eten binnen zijn bereik en ging vervolgens naar school. Verder had hij een klein radiootje naast zich en zo kwam hij de dag door. Af en toe werd hij door vrijwilligers in het dorp bezocht. Om stil van te worden.

Vanuit de GZB is Rieneke van de Pol aan dit project verbonden. Zie voor meer informatie www.gzb.nl/care4malawi.

Hoe kunt u helpen?
Circa 1000 mensen worden met het palliatieve zorgprogramma bereikt. Het is vaak de enige medische en pastorale ondersteuning die mensen krijgen. Met € 40,- maakt u het bezoeken en ondersteunen van 5 mensen mogelijk.

Steun dit project