India – Medische zorg in Noord-India

Projectdetails

In veel dorpen in het noorden van India is weinig aandacht voor en kennis van reinheid en hygiëne. De gezondheid en het welzijn van de bewoners is vaak ronduit slecht. Een toegewijd team van artsen en verpleegkundigen bezoekt deze dorpen om hierin verbetering te brengen. Ze doen gratis check-ups, geven gezondheidsadviezen en medicatie. Samen met het dorp worden ook nuttige, algemene voorzieningen bedacht en ontwikkeld, zoals een waterput.

WerkveldMedische hulp
ProjectnummerIN.1.101
Streefbedrag€ 13.650
LocatieIndia

Meer informatie

India is met 1,3 miljard inwoners na China het grootste en meest bevolkte land ter wereld. Religie en het kastenstelsel spelen een grote rol. Er zijn grote verschillen tussen arm en rijk, tussen ouderwets en modern en tussen het leven in de stad en op het platteland. India heeft een laag gemiddeld inkomen, maar de economie groeit jaarlijks met 5 tot 10%.

Onze partner Christian Reformed Fellowship of India (CRFI) wil via medische/sociale zorg uiting geven aan de liefde van God. Een team van toegewijde artsen en verpleegkundigen bezoeken arme dorpen op het platteland van Bihar en Jharkhand, in het noorden van India. Op het platteland zijn de meesten laag- of zelfs ongeschoold. Er is weinig kennis van en aandacht voor reinheid en hygiëne, de leefomstandigheden zijn vaak ronduit slecht. Vee staat bijvoorbeeld gewoon binnen in huis. Mensen hebben geen idee waar ze heen moeten met ziekten en kwalen dan naar (dure) medicijnmannen en tempels.

CRFI heeft het verlangen om via de medische/sociale kampen verbetering in de leefomstandigheden te brengen en dat gebeurt! Ze organiseren tijdelijke klinieken in de dorpen en de teams behandelen gratis zieke mensen, verstrekken medische hulp en medicijnen, geven gezondheidsvoorlichting over uiteenlopende onderwerpen en bieden alfabetiserings- of naaicursussen aan. Ook het Evangelie wordt waar mogelijk gedeeld. De meesten in deze hindoeïstische omgeving horen het Evangelie voor de eerste keer in hun leven. Velen komen op deze manier tot geloof. Het medisch/sociale werk in dit gebied vormt een mooie brug voor het Evangelie.

Het verhaal van…

Tutha Hansda komt uit een dorpje in Bihar. Hij heeft een animistische achtergrond, beoefent puja en gelooft in voorouderlijke goden en godinnen. Toen Tutha een nieuw huis in het dorp bouwde, raakte hij gewond aan zijn rechterhand. Hij nam het niet serieus en verwaarloosde zijn verwonding. Hij paste kruidengeneeskunde toe, maar de infectie stopte niet, het werd juist erger. Hij ging -zoals gewoonlijk- naar een medicijnman en kreeg een medicijn voorgeschreven dat hij lange tijd als behandeling gebruikte. De medicijnman adviseerde hem ook om niet naar een reguliere arts te gaan en een ander medicijn te gebruiken. Met de dag werd de wond erger, hij kon zelfs niet meer werken en er was dus ook geen inkomen voor het gezin. Hun situatie was uitzichtloos. Een vriend vertelde Tutha dat in een naburig dorp een gezondheidscentrum van CRFI was waar hij naar toe mocht komen. De zoon van Tutha bracht hem naar de kliniek. Hij werd behandeld met antibiotica, zijn wonden werden gereinigd en verbonden. Het medisch team raadde hem aan het medicijn van de medicijnman niet voort te zetten en vroeg hem regelmatig naar de kliniek te komen voor behandeling. Door deze contactmomenten konden de gezondheidswerkers een vriendschap met Tutha opbouwen en heel voorzichtig getuigenis geven van hun hoop in Jezus Christus. Tutha’s nieuwsgierigheid is gewekt. Na een paar weken van continue behandeling is Tutha volledig genezen van zijn wond en letsel. Hij is erg blij en dankbaar en nodigde de gezondheidswerker uit om in zijn dorp te komen. Zo kan via vriendschap het Evangelie verder worden gedeeld.

Steun dit project

 • € 60

  Medicijnen voor het medische team: € 60 per maand.

 • € 30

  Voedsel en medische zorg zwangere vrouwen: € 30 per persoon.

 • € 4,50

  Voedsel en medische zorg kinderen 0-5 jaar: € 4,50 per jaar.

 • € 100

  Vergoeding voor verpleegkundigen: € 100 per persoon per maand.