Mozambique – Omzien naar de allerarmsten

Projectdetails

Umoja is een project van een partner van de GZB in Mozambique die wil omzien naar de allerarmsten. Het is een diaconaal programma om gemeenteleden uit lokale kerken in de dorpen toe te rusten om elkaar in woord en daad te steunen. Zeker als de omstandigheden moeilijk zijn.

WerkveldZorg voor kwetsbare mensen
ProjectnummerMZ.1.103
Streefbedrag€ 5.900
LocatieMozambique
MZ.1.103

Meer informatie

In de dorpen op het platteland van Mozambique wonen veel mensen die arm zijn. Het Umoja programma is er op gericht dat gemeenteleden uit lokale kerken leren naar elkaar om te zien. Om dat te bereiken worden er trainingen gegeven: hoe kun je omzien naar weduwen, wezen, gehandicapten en andere kwetsbare mensen?

Deze trainingen hebben resultaat: in één van de dorpen heeft de lokale kerkelijke gemeenschap bijvoorbeeld een weduwe geholpen met het bouwen van een nieuw huis nadat haar huis was ingestort.
Hoewel de kerk klein is en de gemeenschap arm leren mensen door de Umoja trainingen dat ze toch krachtig zijn en veel voor elkaar kunnen betekenen.

Het verhaal van…
“We hebben geleerd om elkaar te zien”
Erika Kommers, (voormalig GZB-programmaleider): “Samen met de community leader waren we op bezoek bij een kleine dorpsgemeente. We zaten onder een boom naast de kerk. De gemeenschap was erg positief of het Umoja programma. Natuurlijk ben je al jaren buren van elkaar en ga je samen naar de kerk, maar omzien naar elkaar is niet altijd vanzelfsprekend. Door dit project zijn mensen met andere ogen naar elkaar gaan kijken. We hoorden dat mensen nu voor elkaar koken als iemand ziek is, maar ook gewoon even een bezoekje brengen aan elkaar, even samen praten en voor elkaar bidden. Er wordt water gehaald voor de zieken en mensen helpen elkaar in de oogsttijd.

Steun dit project

  • € 12,50

    Bezoek aan een lokale kerk door een facilitator: € 12,50.

  • € 3,50

    Cursusmateriaal voor een deelnemer aan de Umoja cursus: € 3,50.