Mozambique – Zorg voor kwetsbare mensen

Projectdetails

Ruim 1 op de 10 inwoners van Mozambique is besmet met het hiv-virus. Om hier iets aan te doen is de Hervormde Kerk van Mozambique jaren geleden een preventieprogramma gestart. Inmiddels is het programma uitgebreid en worden ook andere mensen geholpen met bijvoorbeeld medicatie, advies, transportkosten (voor het ziekenhuis) of voedsel.

WerkveldZorg voor kwetsbare mensen
ProjectnummerMZ.1.101
Streefbedrag€ 16.000
LocatieMozambique
MZ.1.101

Meer informatie

Het programma heet Chiyembekezo. Honderden vrijwilligers in de Tete provincie zetten zich in om voorlichting te geven en om zieken te bezoeken en hen te bemoedigen. Hierbij worden ca. 85.000 mensen bereikt in een gebied waar nauwelijks anderen actief zijn. De Bijbelse normen en waarden spelen in de voorlichting een grote rol. In het programma wordt nauw samengewerkt met lokale kerken, scholen en andere lokale organisaties.

Kosten die bijvoorbeeld gemaakt worden zijn:

  • Salaris voor 1 medewerker: € 35 per maand (de meeste mensen doen dit vrijwilliger, medewerker is de coördinator!).
  • Workshop over Christian Family Life: € 5 per deelnemer.
  • Toerusting van de jeugd over o.a. hiv-preventie: € 11 per deelnemer.
  • Toerusting Zondagsschoolleiders: € 18 per deelnemer.

Het verhaal van…
Projectcoördinator Agosthino: “We bereiken heel veel mensen die echt lijden en uitkijken naar ons bezoek. We waren bijvoorbeeld in het dorp Mgwagwa, waar we drie patiënten bezochten. Een van hen was een oma van 79 jaar. Ze heet Silveria Nankhoma. Ze lijdt aan ernstige reuma en is ook blind. Ze zorgt voor haar twee kleinkinderen van 7 en 9 jaar, die geen ouders meer hebben. De vrouw vertelt dat ze al vier zonen heeft moeten begraven, en nu alleen nog één dochter en één zoon heeft. Ze is ontzettend blij om ons te zien. Ze zegt: ‘Jullie zijn echte christenen. Jullie komen hier als vrijwilliger helemaal naar dit dorp toe om mij te bezoeken. God zegene jullie!’ We lazen met haar uit de Bijbel en bemoedigden haar. We spraken met haar dochter af dat die met haar naar het ziekenhuis zou gaan en we gaven haar het geld dat in het ziekenhuis betaald moet worden om onderzocht te worden. Met tranen in haar ogen zei de vrouw dat ons bezoek haar ook geestelijk erg had gesterkt. Omdat ze nauwelijks nog kan lopen, was ze al een hele tijd niet in de kerk geweest, en was dit de eerste keer in maanden dat ze uit Gods Woord hoorde voorlezen. Ze zou het ontzettend fijn vinden als we nog eens zouden kunnen komen.”

Steun dit project

  • € 140

    Per dorp is plm. € 140 nodig.