Namibië – Traumaverwerking

Projectdetails

In Namibië leven veel mensen met onverwerkte trauma’s, mede door de grillige historie van het land. Trauma Healing Network biedt hiervoor passende retraites aan en geeft daarnaast trainingen aan nieuwe trainers. De droom van Trauma Healing Network is dat uiteindelijk in elke stad in Namibië mensen in staat zijn om getraumatiseerde mensen te begeleiden en te helpen genezen.

WerkveldZorg voor kwetsbare mensen
ProjectnummerNA.1.102
Streefbedrag€ 14.000
LocatieNamibië

Meer informatie

Trauma’s ontstaan door verschillende gebeurtenissen, zoals ongelukken, huiselijk geweld, misbruik. Veel mensen weten niet hoe ze om moeten gaan met een trauma en in plaats van het te verwerken, zoeken ze hun toevlucht in bijvoorbeeld verdovende middelen of ze worden tot het uiterste gedreven en plegen zelfmoord. Mensen met trauma’s zijn vaak ook depressief en hebben moeite met de realiteit van het dagelijks leven.

De droom van het Trauma Healing Network (THN) – waar ook oud-zendingswerker Judith van der Kraan bij betrokken was – is trainers toerusten, zodat er uiteindelijk in elke stad in Namibië mensen in staat zijn om getraumatiseerde mensen te begeleiden en te genezen. In sommige steden zal er een Trauma Healing Centrum worden opgericht dat als een dependance van de Trauma Healing Network zal functioneren. Mensen kunnen daar deelnemen aan een groepstraining of als dat nodig is een behandeling krijgen bij een specialist.

De trainingen die THN geeft, zijn gebaseerd op bijbelse waarden en normen en vanuit christelijk perspectief. Het idee is om niet alleen mensen te begeleiden bij het verwerken van een trauma, maar ook supportgroepen op te starten, zodat men elkaar weer kan ondersteunen. De trainers worden toegerust om trauma’s te herkennen, te helpen in het genezingsproces en als dat nodig is  door te verwijzen naar specialisten. Naast het toerusten van trainers organiseert THN ook speciale weekenden om getraumatiseerde mensen te helpen bij het op gang brengen van het genezingsproces. Al dit werk doen de medewerkers van THN vanuit het besef dat onze God ons roept om om te zien naar onze naaste en een helpende hand uit te steken en hen te troosten met dezelfde troost die God ons geeft  (2 Korinthe 1:3-5).

Training Colour-Me-Healed
GZB-zendingswerker Judith vd Kraan: Onze Colour-Me-Healed Training heeft verschillende kleuren. We beginnen bij de grijze les waarin we bespreken wat trauma is en hoe het alle kleur uit je leven kan weghalen. Dan gaan we naar de gele les, die staat voor de hoop vanuit de Bijbel. Daarna bespreken we de emoties = blauwe les en de copingsstylen = rode les. We sluiten af met de groene les die gaat over hoe we kunnen groeien door onze trauma en pijn heen en toch nog een toekomst hebben. Om dit creatief te verwerken verven we vaak oude, kapotte, grijze autobanden als symbool dat je je leven na trauma weer kunt inkleuren.

Het verhaal van…
Emma*, 60 jaar, werkzaam als counselor en coach, woonde onlangs een retraite bij. Zij schrijft het volgende over hoe ze de retraite ervaren heeft: “De retraite heeft een hoog niveau van onderwijs en is toch makkelijk te begrijpen. Ik was in staat om mijn eigen pijn en trauma te identificeren en lokaliseren. Dit zorgde ervoor dat de losse eindjes van mijn helingsproces samenkwamen. De aanbieders/presentatoren zijn empathisch wanneer er gevoelige thema’s besproken worden.”

Anel*, 16 jaar, werd door een weldoener uit de gemeenschap in staat gesteld om de retraite bij te wonen. Ze had eigenlijk geen idee wat ze bij de retraite kwam doen. Na de retraite vertelt ze hoe de retraite haar geholpen heeft: “Het effect van de retraite is dat ik me opgelucht voel. Ik voel me nieuw, ik voel dat mijn problemen nu niet meer zo zwaar op mijn schouders drukken. De retraite heeft me boven mijn verwachting gemotiveerd. Ik heb geleerd om met mijn probleem om te gaan. Ik heb geleerd om te vergeven, want anders kun je vasthaken in je probleem. De retraite zal me in de toekomst helpen om sterk te zijn en om op God te vertrouwen.”

Martin*, 21 jaar, student bij de Universiteit van Windhoek woonde als man de retraite bij. Over het algemeen is het moeilijk om mannen voor zulke activiteiten te motiveren.
Martin vertelt wat hij van de retraite geleerd heeft: “Ik begrijp nu beter wat het effect is van een trauma en hoe het herstelproces werkt. Daarnaast zie ik nu de relevantie van vergeving. Verder heb ik geleerd hoe ik mijn verleden kan verwerken. Het was positief om mijn ervaringen met anderen te delen en me kwetsbaar op te stellen. Tijdens de retraite kon ik mijn verleden loslaten. Hierdoor ben ik in staat om mijzelf in de toekomst te helpen en daarnaast mijn familie en vrienden op een positieve manier te ondersteunen.”

*Emma, Anel en Martin heten in werkelijkheid anders.

Steun dit project

  • € 45

    Voor € 45 kan een deelnemer een training volgen om trauma healing trainer te worden.

  • € 10

    Met €10 lever je een bijdrage aan materialen die gebruikt worden tijdens de trainingen.