Namibië – Voedselprogramma voor kwetsbare mensen

Projectdetails

Een groot deel van de Namibische bevolking leeft in armoede. Imago Dei ondersteunt diverse voedselprojecten, educatie en medische projecten, maar ook evangelisatiewerk. In de schrijnende context van de gemeenschappen bieden deze projecten hoop aan hen die het moeilijk hebben.

WerkveldZorg voor kwetsbare mensen – Voedselhulp
ProjectnummerNA.1.101
Streefbedrag€ 8.800
LocatieNamibië

Meer informatie

Imago Dei heeft verschillende projecten om de zwakkeren in de samenleving te helpen. Projecten op het gebied van basisbehoeften, onderwijs en werk. Bij een aantal van die projecten helpt de GZB:

  • Een vereniging van oudere dames in een arme wijk maakt voedselpakketten om uit te delen aan andere ouderen. Ze maken eerst een selectie wie er ondersteuning nodig heeft en daarna bezorgen ze de voedselpakketten. Soms brengen ze geen pakket maar een bezoek, bijvoorbeeld bij iemand die eenzaam is of net weduwe is geworden. Ze gaan op bezoek om die persoon te bemoedigen en om voor elkaar te bidden.
  • Een ander project zijn de maaltijden die op kleuterscholen en basisscholen worden aangeboden. Veel kinderen hebben het thuis niet breed en gaan met een lege maag naar school. Op school krijgen ze een voedzame maaltijd.
  • Ook ondersteunt Imago Dei een project in een sloppenwijk waar veel kinderen komen die thuis te maken hebben met huiselijk geweld. Ter plekke leren de kinderen door een training hoe ze hun trauma kunnen verwerken en weer kind kunnen zijn. Ook hier krijgen de kinderen voedselhulp.
  • Een team van een tandarts, arts, zuster, kapster en andere vrijwilligers trekt arme wijken in om mensen te onderzoeken en medische basishulp te geven. Voor veel mensen is een dokters- of tandartsbezoek te duur.

Het verhaal van…
Mevrouw Jane is al behoorlijk op leeftijd, maar is nog altijd actief betrokken bij de vrouwenvereniging die bejaarden bezoekt. Inmiddels zijn de leden van de vereniging zelf bejaard, maar ze gaan door met hun werk. Elke maand komen ze bij elkaar om voedselpakketten te maken. Ze hebben een bus en rijden door de wijk om de pakketten te brengen bij de behoeftigen. Eigenlijk zoeken ze een jongere die hen komt helpen, iemand die even makkelijk het busje uitspringt om de pakketten uit te laden, want dat lukt de ouwe ‘tannies’ niet meer zo goed. Maar ondanks hun leeftijd gaan ze door! Mevrouw Jane vertelt dat het vaak lastig is om vanaf de buitenkant te zien of iemand rond kan komen. De meeste oude mensen wonen in een huis dat hun eigendom is en daarom kan het lijken dat ze er goed bij zitten. Maar zonder geld kunnen ze niet eten en als er niemand is die voor ze zorgt is het heel lastig om rond te komen zonder pensioen. Daarom brengen de ‘tannies’ voedselpakketten naar de bejaarden. Ook helpen ze mensen die ziek zijn door het huis schoon te maken of door de maaltijd te koken. Maar ook eenzaamheid is een groot probleem. Als de ouderen kinderen hebben moeten die kinderen vaak lange dagen werken om rond te komen, waardoor hun ouders veel alleen zijn. De ouderen die bezocht worden door de vrouwen van de vrouwenvereniging waarderen dat heel erg. Ze zijn minder eenzaam en de voedselpakketten zijn een uitkomst.

Steun dit project

  • € 15

    Voedselpakket voor bejaarden: € 15.

  • € 25

    Een maaltijd voor de hele klas op een kleuterschool kost € 25.