Nepal – Gehandicapten horen er helemaal bij

Projectdetails

In Nepal tellen mensen met een handicap nauwelijks mee. Ze zijn volgens de heersende hindoereligie vervloekt door de goden. De organisatie INF wil deze diepgewortelde houding echter veranderen door een naaste te zijn voor doven, blinden en mensen in een rolstoel. 

WerkveldZorg voor kwetsbare mensen
ProjectnummerNE.1.107
Streefbedrag€ 29.400
LocatieNepal

Meer informatie

Jezus Christus gaf een voorbeeld om onze naaste te lief te hebben en vooral de kwetsbare en gemarginaliseerde mensen. In Nepal tellen mensen met een handicap nauwelijks mee, zij zijn volgens de hindoe religie vervloekt door de goden.  Mensen houden niet van mensen met een handicap en respecteren ze ook niet. Ze worden nooit beschouwd als gelijke. Deze houding zit diepgeworteld en komt helaas ook in de kerk voor. Kerkgebouwen zijn bijvoorbeeld niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers, voor doven is er geen ‘vertaling’, blinden hebben geen braille bijbel, gehandicapten worden bij evangelisatie acties overgeslagen. Er is weinig contact met mensen met een handicap.

Gelukkig willen Christenen een ander geluid laten horen. Samen met onze partner  INF stimuleren we lokale kerken om Jezus na te volgen en ook mensen met een handicap lief te hebben, te verwelkomen en aan hun zijde te staan. Samen willen we letterlijke en figuurlijke belemmeringen overwinnen.

We organiseren Bijbelstudies en interactieve workshops. We laten deelnemers voelen hoe het is om in een rolstoel, met krukken of een blinddoek naar de kerk te komen. Bewustwording is heel belangrijk, we wijzen voorgangers bijvoorbeeld  op discriminerend taalgebruik. We bieden blinden braille les en bijbels aan. We bieden doven en gemeenteleden gebarentaal aan. We dragen bij aan fysieke aanpassingen in en om de kerk. In het dorp stimuleren we zelfhelp-groepen waar mensen met en zonder een handicap aan deelnemen en samen praten over hun levens en gezamenlijk ergens voor sparen. Bijvoorbeeld voor een medische behandeling. Zo ontstaat er een onderlinge band en kan er liefde groeien.

Het verhaal van…
Voorganger Ram Bahadur Tamang:
Ik ga al 20 jaar voor en deelde het evangelie al met duizenden, maar ik heb nooit aandacht besteed aan mensen met een handicap.  Deze training opende mijn ogen dat mijn werk onvolledig was. Onze kerk moet meer oog hebben voor  mensen met een handicap.

9 jarige Raju* (is niet zijn echte naam)
Raju is een levenslustige jongen, maar zit na een ernstig ongeluk levenslang in een rolstoel. Hij is aan het revalideren maar zal op enig moment terug naar huis gaan, naar een dorpje in de heuvels. Zijn ouders zijn beiden slechtziend en –horend. Het leven is voor hen zwaar en ze hebben geen helper . Behandeling en steun voor Raju zal blijvend nodig zijn. We doen een beroep op de lokale christelijke gemeente daar om om hem en zijn familie heen te staan en hen op te nemen in hun midden

Steun dit project

    Locatie