Noodhulp ’Op de vlucht in Centraal-Afrika’

Projectdetails

De regio Centraal-Afrika wordt gekenmerkt door geweld van militante groepen. Halsoverkop moeten mensen alles achterlaten en vluchten. Zij vinden onderdak bij familie in de grote stad of in kampen die opgezet zijn door de overheid en/of VN-organisaties. De partners van de GZB in Centraal-Afrika doen wat ze kunnen om mensen te helpen. De afgelopen jaren gaf de GZB al enkele donaties. De nood blijft echter onverminderd groot…

WerkveldNoodhulp en wederopbouw
ProjectnummerDC.N.300
Streefbedrag€ 35.000
LocatieCongo en Zuid-Soedan (Centraal-Afrika)

Meer informatie

De GZB werkt al meerdere jaren in het noordoosten van Congo, Zuid-Soedan en het noordwesten van Uganda. Een prachtig gebied met veel potentie maar ook een gebied met veel instabiliteit met wisselende coalities van milities die vechten om controle over diverse delen van het gebied en daarbij veel geweld gebruikten tegen de bevolking.

Het jaar 2020 was een zeer onrustig jaar voor het noordoostelijke deel van Congo waarbij honderden dorpen zijn platgebrand en duizenden mensen gedood. Een half miljoen mensen zijn op de vlucht geslagen voor het geweld. Het leek even wat rustiger te worden eind 2020. In het getroffen gebied zijn maar liefst vier militante groeperingen actief. De strategie is om wegen te barricaderen, de identiteit van de mensen te controleren, de dorpen aan te vallen, mensen te doden, te roven wat van waarde is en daarna de huizen plat te branden. Sinds begin 2020 is het geweld opnieuw opgelaaid en zijn er ruim 200 slachtsoffers gevallen, honderden mensen gewond geraakt en alleen al in de afgelopen maanden zijn er alweer 40.000 mensen op de vlucht geslagen. Veel van deze mensen komen berooid in de grote stad Bunia terecht waar ze onderdak proberen te vinden bij familie, kerken en in vluchtelingenkampen.

Onze partner in dit gebied, Communauté Emmanuel, doet wat ze kan om de vluchtelingen terzijde te staan. Er is grote angst onder de mensen, er is gebrek aan alles en steeds ernstigere economische nood. Ook veel van de kerkgebouwen zijn getroffen. In het district Itendey zijn er nog maar 4 van de 30 kerkgemeenschappen actief.

De vluchtelingen proberen, waar dat kan, weer terug te gaan naar de dorpen waar ze wonen en het leven weer op te pakken. Vaak moeten ze vanaf de grond af aan weer beginnen. Veel gewassen op het land zijn verloren gegaan. Deze groepen worden gesteund met pakketten om voedselproductie weer op gang te brengen. Ze krijgen van de kerk de gereedschappen om het land te bewerken en zaaigoed om weer in te kunnen zaaien.

De kerk is betrokken en verantwoordelijk voor het volgende:

 • Mensen verwijzen naar vluchtelingenkampen en/of gastfamilies
 • Uitdelen van kleren, eten en huisraad
 • Medische zorg verlenen
 • Kleine bijdragen in geval van overlijden van dierbaren.
 • Steun bij terugkeer naar de dorpen en/of bij repatriëring
 • Assistentie bij heropstart van de voedselproductie

De mogelijkheden van de kerk zijn echter beperkt. Daarom doet de kerk een beroep op de GZB om steun in deze worsteling om zoveel als maar kan te helpen.

De GZB werkt in het gebied ook aan gezondheidszorg, in de kliniek van Itendey, waar de familie Folmer aan verbonden is.

De problemen in Centraal-Afrika beperken zich echter niet tot Congo. Ook in Zuid-Soedan is er al lange tijd sprake van veel geweld en sinds 2013 zijn er miljoenen vluchtelingen, zowel intern als in Soedan en Uganda. Bijna 80% van de vluchtelingen zijn vrouwen en kinderen. Een deel van de mensen zijn terecht gekomen in kampen in het noordwesten van Uganda, net over de grens met Zuid-Soedan en Congo.

De GZB werkt in Zuid-Soedan en Noord-Uganda samen met de Anglicaanse kerk om vluchtelingen terzijde te staan en ze te helpen een leven op te bouwen in de vluchtelingenkampen en/of in gebieden in Zuid-Soedan waar de rust wat teruggekeerd is. In de kampen wordt steun gegeven aan theologische training en toerusting. Ook wordt er gezondheidsvoorlichting gegeven. Bij deze activiteiten is namens de GZB de familie De Groot betrokken.

“Mijn naam is Pastor Kisembo Semu. Mijn gezin en ik wonen in Bwanasula, op 120 km van de grote stad Bunia. Ik heb daar de leiding over een kerkgemeenschap. In deze regio zijn de milities erg actief geweest. Veel mensen zijn vermoord of ontvoerd. Er is geplunderd en eigendommen zijn platgebrand.

Enkele weken geleden zijn mijn familie en ik ontsnapt aan de aanvallen van de rebellen. Zij vielen vooral aan toen de inwoners in de kerk waren, zoals in ‘mijn’ gemeente, of op de markt. Als gevolg daarvan werden meer dan 30 mensen gedood, meer dan 50 gewond en anderen zijn ontvoerd. Een klein aantal ontvoerden keerde veilig naar huis terug. We weten nog steeds niet wat het lot is van de anderen.

Door de snelle reactie van Communauté Emmanuel (GZB-partner) kon mijn gezin van elf personen met een pick-up uit de gevaarlijke zone worden weggehaald.  Juist nu hebben we de gebeden en de vrijgevigheid van broeders en zusters in de Heer hard nodig. We hopen en bidden dat we naar Bwanasula kunnen terugkeren voor de bediening van de Heer daar. We willen weer terug naar ons ‘thuis’. Wilt u met ons meebidden voor de vrede in het gebied?”

 

Steun dit project

 • € 32

  Voedselpakket voor 1 familie voor 1 maand: € 32

 • € 30

  Pakket met tentzeil, schoffel, voedsel en zaaigoed: € 30

 • € 5

  Tentzeil voor tijdelijke opvang: € 5

 • € 20

  Pakket met 20kg mais en 20kg bonen (deel zaaizaad en deels als voedsel): € 20