Ondersteuning van kerken bij nieuwe (tijdelijke) asiellocaties (St. Gave)

Projectdetails

Op verschillende plekken in Nederland wordt tijdelijke asielopvang gerealiseerd. De Stichting Gave biedt ondersteuning aan lokale kerken om in deze (soms beperkte) periode de vluchtelingen welkom te heten en Gods liefde met hen te delen. Gave is een organisatie met veel kennis over het omgaan met andere culturen, geloofsverschillen, trauma’s, etc. Ook delen ze praktische tips en suggesties voor activiteiten die kerken behulpzaam zijn in het contact met vluchtelingen.

WerkveldBinnenlands diaconaat
ProjectnummerNL.B.388
Streefbedrag€ 10.000
LocatieNederland

Meer informatie

Door te weinig opvangplekken voor asielzoekers is COA hard op zoek naar nieuwe locaties. Op veel plaatsen worden vaak tijdelijke asielopvang gerealiseerd. Gave biedt ondersteuning aan lokale kerken om in deze (soms beperkte) periode de vluchtelingen welkom te heten en Gods liefde met hen te delen. Kennis van andere culturen, van goede methodes of geloofscommunicatie zijn logischerwijs vaak niet aanwezig. Het is niet altijd duidelijk wat effectieve manieren zijn om tot zegen voor een vluchteling te zijn. Gave heeft hier veel ervaring mee en zet die graag in om lokale kerken te ondersteunen. We ontwikkelden een Startpakket met Kennis-brochures over cultuur, geloofsverschillen, trauma en meer. Maar ook met praktische tips en suggesties voor activiteiten. 

Gave organiseert bovendien frequent interactieve webinars om christenen verder te helpen in het contact en biedt begeleiding op afstand, via o.a. e-learnings en onze servicedesk in Harderwijk. Alles om de lokale kerk te helpen in het contact met de vluchteling. 

Kerk Hoogeveen startte werk rond nieuwe asielopvang 

‘Vluchtelingen zijn een spiegel voor mij’ 

In het Drentse Hoogeveen raakte de Christelijke Gereformeerde Kerk bij de grote vluchtelingentoestroom in 2015 ineens betrokken bij het nieuwe asielzoekerscentrum. Ds. Lieuwejan van Dalen: ‘Opeens was er een asielzoekerscentrum in Hoogeveen. De kerkelijke gemeente raakte betrokken door een vraag van een zustergemeente. Vanuit Mussel kwam de vraag of wij een Pakistaanse evangelist die naar Hoogeveen verhuisd was, wilden bezoeken.’ 

Predikant Van Dalen zocht de vriendelijke Pakistaanse man. Het bleek een inspirerende organisator te zijn. ‘Hij wilde samen een paasbijeenkomst organiseren. Over de inhoud had hij een helder voorstel: Een lekkere maaltijd, gezelligheid en duidelijke uitleg van het Evangelie. Hij zorgde voor de uitnodigingen. Veertig asielzoekers kwamen op de bijeenkomst af. De volgende zondag regelden we vervoer naar de kerk, was er vertaling en werd er gebeden in twee talen. Vanaf april zijn we gestart met een wekelijkse bijbelstudie. Ook praktische hulp, zoals kleding uitdelen is vanuit de gemeente opgezet. 

Voor vluchtelingen is het waardevol om niet in de afhankelijkheidsrol te zitten, maar ook iets terug te kunnen doen. We hebben de vluchtelingen betrokken bij de opzet van een Dorcas kringloopwinkel. Sommige vluchtelingen hielpen met schilderen, kluswerk en de verhuizing.’  

Gave 

Predikant Van Dalen is blij met Gave. ‘Ik heb veel aan Gave gehad in deze hectische tijd. Een Gave-medewerker gaf goede adviezen hoe we in Hoogeveen het werk kunnen opzetten. Dat scheelde veel tijd en waarschijnlijk misverstanden. Ook de brochures van de afdeling Kennis van Gave zijn belangrijk geweest. Bijvoorbeeld ‘In goede aarde’ heeft ons goed geholpen toen we een doopaanvraag kregen van een moslimbekeerling. Met al onze vragen kunnen we terecht bij Gave’. 

Spiegel 

De contacten met vluchtelingen deden Van Dalen goed. ‘Ik ben dankbaar. Ik kan veel leren van vluchtelingen. Vooral de christenen onder hen zijn een spiegel voor mij. Ze staan vaak zo vast in hun geloof, hebben in hun land veel verloren, maar houden zich vast aan God.’ 

Steun dit project

 • € 2.500

  Lokale startavonden (5) met kerken, € 500 per avond

 • € 3.000

  Ontwikkeling en verspreiding startpakket

 • € 1.500

  Ontwikkeling en geven webinars

 • € 3.000

  Advies en begeleiding door Gave-medewerkers