Oog voor elkaar | Geloven in Spangen, Rotterdam-West (IZB)

Projectdetails

De jonge pioniersgemeente Geloven in Spangen (GIS) werkt met veel inzet aan het verbinden van verschillende groepen mensen in de Rotterdamse wijk Spangen. Hier wonen meer dan 80 verschillende culturen op een vierkante kilometer. Zij hebben geen of weinig contact met elkaar. GIS zet zich met Woord en niet minder met de daad in voor dit gebied, dat jarenlang het ‘afvoerputje’ van Rotterdam was.

WerkveldBinnenlands diaconaat
ProjectnummerNL.B.391 (voorheen NL.2.301)
Streefbedrag€ 29.100
LocatieNederland

Meer informatie

In de Rotterdamse wijk Spangen wonen meer dan 80 verschillende culturen op een vierkante kilometer. Veel van deze wijkbewoners zijn werkloos, zonder goede opleiding en spreken de Nederlandse taal niet of nauwelijks. Maar het grootste probleem in de wijk is dat de verschillende groepen geen of weinig contact hebben met elkaar. De jonge pioniersgemeente Geloven in Spangen (GIS) werkt met veel inzet aan het verbinden van verschillende (doel)groepen. De mensen die betrokken zijn bij Geloven in Spangen vormen een positieve uitzondering op de regel en vormen met elkaar een veelkleurige en diverse groep waar rijk en arm elkaar ontmoeten. Ze geloven in de wijk en willen zich met daad en Woord inzetten voor dit gebied, dat jarenlang het ‘afvoerputje’ van Rotterdam was.

Geloven in Spangen kenmerkt zich door een kleinschalige aanpak, dichtbij de mensen, waarbij zoveel mogelijk aangesloten wordt bij bestaande initiatieven en in nauwe samenwerking met instanties als school en welzijnsorganisaties. Waar mogelijk worden wijkbewoners ingeschakeld. Geloven in Spangen brengt mensen in beweging en wil bij hen interesse voor het christelijk geloof wekken.

Zij weten zich daarnaast geroepen om belangeloos betrokken te zijn in de plaatselijke gemeenschap(pen) en netwerken van de wijk Spangen. Daarom werken ze samen met anderen waarbij ze geloven dat die ander geliefd is door God, onafhankelijk van leeftijd, geslacht, opleiding, sociale status, etniciteit, lichamelijke of geestelijke gezondheid, etc. In de programma’s die ze aanbieden staan onderlinge relaties centraal.

Wijkontbijt
Wekelijks wordt in Rotterdam Spangen een wijkontbijt georganiseerd; een open, gastvrije maaltijd. Niet voor alle bewoners van Spangen is het vanzelfsprekend om goed en voedzaam te eten. Met name mensen die ouder of alleen zijn, eten niet altijd goed. Tijdens het wijkontbijt wordt de onderlinge ontmoeting en goed en gezond eten met elkaar gecombineerd. Op deze manier worden wijkbewoners met vaak een klein netwerk, in de gelegenheid gesteld om samen en gezond te eten en hun netwerk uit te breiden. Dit levert vaak waardevolle momenten en vriendschappen op die het leven van mensen totaal kunnen veranderen.

Fatimah is een jonge moeder van Marokkaanse komaf. Omdat haar man werkt en haar kinderen op school zitten, zat ze vaak alleen thuis waar ze zich al snel verveelde. Veel buitenshuis kwam ze niet. Ze sprak de Nederlandse taal slecht en kende weinig andere mensen. Dit veranderde toen zij gevraagd werd om mee te helpen om het Wijkontbijt van Geloven in Spangen klaar te maken. Nu helpt ze iedere week met veel plezier en bedient ze vol trots het wijkontbijt, waar gasten als Gert (een student), Maribella (een oudere Surinaamse dame), Jos (de wijkagent) Samuel (een vluchteling uit Afrika), Piet (een werkloze bouwvakker) en vele anderen regelmatig aanschuiven. In de gesprekken aan de ontbijttafel hoor je herkenning, wederzijds respect en verlangen. Verlangen naar meer van dit soort plekken… waar iedereen, net als Fatimah even helemaal zichzelf kan en mag zijn en kan genieten van de andere mensen om haar heen.

“Een partij als Geloven in Spangen is van grote waarde voor de wijk omdat ze in de haarvaten van de samenleving actief zijn en heel goed weten wat er bij de wijkbewoners aansluit.”

(José de Reus, Gebiedsmanager Rotterdam Delfshaven)

Steun dit project

 • € 5.200

  Wijkontbijt

 • € 2.600

  Taalondersteuning

 • € 3.400

  Camping Life

 • € 3.800

  Serve the City

 • € 3.900

  Huiswerkbegeleiding

 • € 4.400

  Vrouwenmiddagen

Locatie