Mexico – Opvangcentrum voor verslaafden

Projectdetails

Met hulp van de GZB is in 2009 in het zuiden van Mexico een christelijk afkickcentrum opgericht: Centro Shalom. We proberen in een periode van 3 tot 6 maanden de mensen en hun families te helpen om weerbaar te worden met Gods hulp. In tien jaar tijd zijn hier meer dan 700 mannen opgevangen en afgekickt van hun verslaving en hebben zij een nieuwe kans gekregen.

WerkveldZorg voor kwetsbare mensen
ProjectnummerMX.9.100
Streefbedrag€ 9.000
LocatieMexico

Meer informatie

Door teruglopende fondsen was het in de afgelopen periode een uitdaging om alle administratieve en operationele activiteiten door te laten gaan. De projecten moesten doorgaan, want dat zou de continuïteit van het centrum waarborgen. Maar tijdens de periode van corona moesten alle activiteiten die naar buiten gericht waren stoppen, zoals het bezoeken van kerken. Toch gebeurden er mooie dingen:

“Hallo! Ik heet Rey Quinto Alvarado en ben 37 jaar oud. Ik kom uit de stad Tapachula Chiapas. Als jongeman studeerde ik systeemtechnieken. Ik begon op mijn 17e te drinken met mijn vrienden en buren. Later ging ik samenwonen en kregen we een kindje. Daarna zijn we gescheiden en ging ik weer mijn eigen weg. Ik was radeloos door verdriet, pijn, woede en daardoor werd de obsessie voor alcohol steeds groter. Zelfs zo groot dat ik de zin van het leven begon te betwijfelen.

Op een dag vertelden mijn familieleden over het centrum Shalom. Ik ging er naartoe om te zien hoe zij het proces van rehabilitatie deden. Ik zag dat ze heel gastvrij waren en ons belangrijke dingen leerden. Ik heb een nieuwe ervaring opgedaan, namelijk het zoeken naar een ander leven met hulp van God! Ik wil het centrum Shalom bedanken voor de steun die zij hebben gegeven tijdens mijn verblijf daar. Ook de kerken wil ik bedanken die daarbij hebben geholpen door hun visie en mededogen voor hun medemens. Het is mijn wens dat God hen zegent in deze bediening.” <<


Alcoholverslaving is volksvijand nummer één in Mexico: het heeft een negatieve impact op vele gezinnen. Veel kinderen lopen trauma’s op door verwaarlozing en mishandeling door hun ouders die alcoholverslaafd zijn. Meer dan de helft van het aantal verkeersdoden is aan alcohol gerelateerd.

Daarnaast komen veel Mexicaanse jongeren in aanraking met drugs. De kerk zag de nood en heeft daarom Centro Shalom opgericht, het eerste christelijke opvangcentrum voor verslaafden in het zuiden van Mexico. De hulp die het centrum biedt is gebaseerd op bijbelse principes. Centro Shalom is een plek waar de liefde vertaald wordt in daden. Verslaafden krijgen een tweede kans. Centro Shalom is een plek van Hoop!

Het verhaal van…
Mijn naam is Mario Angel Caballero de Leon, ik ben 46 jaar oud. Ik ben gescheiden en heb twee kinderen die bij hun oma wonen. Op mijn 20 ben ik begonnen met alcohol, gewoon om het eens te proberen. Ik dacht eerst dat ik er wel controle over had, maar meer en meer kreeg de drank mij in zijn macht. Ik voelde me gevangen. Meerdere keren heb ik geprobeerd af te kicken in centra van de overheid, maar het was onmogelijk omdat daar de belangrijkste pijlers van het afkickprogramma bestaan uit geestelijk en lichamelijk misbruik. Inmiddels was ik door mijn verslaving mijn werk en familie kwijtgeraakt.

Toen kwam ik terecht bij Centro Shalom en heb ik de Heere leren kennen. Ik heb geleerd om het contact met mijn familie te herstellen en om goed voor mezelf te zorgen. Ik ga werk zoeken, school afmaken en ik wil dicht bij mijn gezin zijn.

Ik ben dankbaar voor wat de mensen van Centro Shalom voor mij gedaan hebben. Zij hebben me geholpen om mijn verslaving te boven te komen. Ik weet nu dat ik het alleen van God mag verwachten, Hij laat mij leven.

Steun dit project

  • € 5

    Opvang voor een verslaafde in Centro Shalom kost € 5 per dag/€ 35 per week. In dit bedrag zitten maaltijden, maar ook kosten voor medewerkers en gebouwen, eigenlijk alle kosten.

  • € 420

    Met € 420 ondersteunt u de volledige minimale opvangperiode van een verslaafde.

Zie voor een mooi beeld van het opvangcentrum de tv-uitzendingen van EO-Metterdaad tijdens de zomer van 2017.