Praktische hulp in Rotterdam-Zuid (IZB)

Projectdetails

Licht op Zuid is een gemeenschap in Rotterdam-Zuid voor mensen van alle leeftijden en van alle culturen. Een gemeenschap, ondersteunt door de wijkgemeente Maranathakerk, waar we met elkaar meeleven, tot bloei komen en ons inzetten voor de wijk. We ontmoeten elkaar en leren wat het betekent om met God te leven. Aangezien de wijk waarin Licht op zuid haar plaats inneemt kampt met grote problemen proberen we met o.a. praktische diaconale zorg tot zegen te zijn.

WerkveldBinnenlands diaconaat
ProjectnummerNL.B.362
Streefbedrag€ 5.300
LocatieNederland

Meer informatie

In de wijk wonen ongeveer 33.000 mensen. De oorspronkelijke bewoners waren vooral werkzaam in de havens. Deze havenarbeiders zijn grotendeels verdwenen en hun plaatsen zijn ingenomen door allochtonen i.v.m. de goedkope woningen. De wijk wordt daardoor gekenmerkt door een grote diversiteit aan mensen. In het gebied leven veel mensen van een minimum- of beneden minimuminkomen en het opleidingsniveau is laag. Het schoolverzuim is hoog en veel kinderen beginnen hun schoolcarrière met een taalachterstand.

Om kinderen uit de wijk te helpen wordt er door Licht op Zuid taalles en huiswerkbegeleiding aangeboden. Voor de moeders worden er naailessen verzorgt. Verder worden veel mensen ook individueel geholpen bij problemen rondom armoede en integratie.

“Oké jongens en meisjes, mooi dat jullie er zijn…”

De grote ruimte waar Licht op Zuid ’s zondags samenkomsten houdt, is deze woensdagmiddag verbouwd tot klaslokaal. Twintig paar ogen kijken juf Jorien aan. “Laten we onze afspraken nog even nalopen. Wat waren die ook alweer?”
“Dat je stil moet zijn.” “Dat je op tijd moet komen.”
“Niet eten of drinken.” “En je telefoon uit.”

Jorien: “Oké. Als je klaar bent, mag je daar een leesboek uitzoeken….’
De kinderen buigen zich over hun meegenomen papieren. Op een van de tafels ligt een wereldatlas voor kinderen. Een van de kinderen leert de theorie van het verkeersexamen. Op de achterste rij gaat het over rekensommen. Hoeveel is 472301 méér dan 324005? Het antwoord is al twee keer doorgekrast.

Op elke vier kinderen is er één begeleider, die strategisch tussen hen in zit. Rick, student, is één van hen. Hij is al een paar maanden vrijwilliger hier. “Elke christen heeft zo z’n eigen doelgroep. Sommigen helpen graag dak- en thuislozen, ik word meer geraakt door deze kinderen. Ze zijn heel gemotiveerd om verder te komen. Het geeft me voldoening om hen te helpen hun niveau op te krikken.”

Steun dit project

  • € 3.000

    Taalhulp

  • € 1.000

    Huiswerkbegeleiding

  • € 1.000

    Naailessen