Rwanda – Gezondheidszorg voor armen en upgrade kliniek

Projectdetails

Het Mont Cyangugu Health Center ontvangt elke maand zo’n 2.500 patiënten. Door een paar investeringen kunnen we de zorg verbeteren. Ook wordt de zorg van de kliniek toegankelijker voor de allerarmsten.

WerkveldMedische hulp
ProjectnummerRW.1.300 (voorheen RW.2.007)
Streefbedrag€ 12.000
LocatieRwanda

Meer informatie

Regelmatig komen er arme mensen naar het Health Center die ziek zijn, maar eigenlijk geen geld hebben om de zorg en medicijnen te betalen. De community-based zorgverzekering is voor hen niet te betalen en dit maakt dat de kosten voor het ontvangen van consultatie en behandeling sterk oplopen. Om deze arme mensen geen ‘nee’ te hoeven verkopen, willen we een steunfonds oprichten. Daaruit kunnen de kosten worden betaald voor de zorg en medicijnen die deze mensen nodig hebben.

Ook weten we dat de allerarmste mensen niet eens naar de kliniek komen als ze ziek zijn. Soms is de afstand naar de kliniek te groot en vaak is de financiële drempel te hoog. Daarom willen we outreaches organiseren. Door naar de mensen toe te gaan en hen gratis consultatie en behandeling te verlenen, willen we de stap naar medische zorg verkleinen en zo hoop brengen in hun moeilijke bestaan.

Ten derde is het laboratorium aan een opknapbeurt toe. De ruimte is vanwege de indeling en de destijds gebruikte materialen moeilijk schoon te houden. Tevens zijn de onderzoeksmogelijkheden beperkt. Door kleine aanpassingen aan de ruimte (o.a. het aanbrengen van eenvoudig schoon te houden tafelbladen) en het aanschaffen van laboratoriumapparatuur, kunnen er meer onderzoeken op meer professionele wijze worden gedaan. Zo hoeven we ook minder vaak patiënten voor aanvullende onderzoeken te verwijzen naar het ziekenhuis.
Ook bij de moeder-kind-zorg zou het goed zijn als er meer materialen worden aanschaft en een autoclaaf om de instrumenten te steriliseren.
Om de verpleegkundigen te trainen willen we een reanimatiepop aanschaffen.
Om qua hygiëne het goede voorbeeld te geven, willen we een aantal step-and-wash faciliteiten neerzetten, zodat mensen in de kliniek gemakkelijk hun handen kunnen wassen en vertrouwd raken met handhygiëne.

Het verhaal van…
Pastor Bertha kan bevestigen dat er veel arme mensen in de dorpen wonen. “Voor hen is het leven erg moeilijk. Ze hebben zo weinig inkomen dat ze alleen hun zelf verbouwde mais en cassave eten. Ze leven met veel mensen in een klein huisje en ze hebben geen middelen om hygiënisch te leven. De zorgverzekering kunnen ze niet betalen. Als ze ziek worden, kunnen ze alleen gaan liggen en wachten tot er iemand hen paracetamol komt brengen.
Het zou erg goed zijn als het Health Center naar deze mensen zou omkijken. Want iedereen heeft met gezondheid en ziekte te maken.”

Steun dit project

 • € 4.000

  Outreaches: € 4.000 (vervoer, tests, handzame apparatuur, medicijnen, verbandmiddelen)

 • € 500

  Steunfonds: € 500

 • € 2.500

  Laboratorium renovatie: € 2.500

 • € 1.000

  Laboratorium apparatuur: € 1.000

 • € 1.000

  Aanschaf apparatuur en benodigdheden kliniek: € 1.000

 • € 200

  Reanimatiepop: € 200

 • € 100

  Step and wash: € 100

Locatie