Rwanda – Kleuteronderwijs op het platteland

Projectdetails

De Anglicaanse Kerk in Kigali wil kwetsbare kinderen helpen. Zij zet zich in voor goed lesmateriaal en getrainde leerkrachten om de kinderen van het platteland van voorschools onderwijs te voorzien. In dit project worden in vier jaar tijd meesters en juffen van 21 kleuterscholen getraind en krijgen ruim 2000 kinderen de kans om zich gezond te ontwikkelen.

WerkveldOnderwijs en werk
ProjectnummerRW.1.108
Streefbedrag€ 8.100
LocatieRwanda

Meer informatie

Op het gebied van kleuteronderwijs zijn de voorzieningen beperkt, vooral op het platteland waar veel arme gezinnen leven. Er is een tekort aan goed lesmateriaal en getrainde leerkrachten. De kerk wil haar gebouwen openzetten, zodat alle kinderen – of ze uit een christelijk gezin komen of niet – dicht bij huis naar school kunnen.

Naast training krijgt elke school een materialenkist uitgereikt, zodat de leerkrachten les kunnen geven met de bijbehorende leermaterialen. Ook wil de kerk ouders betrekken bij het onderwijs, zodat zij zien wat goede zorg en onderwijs met hun kinderen doet. Zo worden zij gestimuleerd om wat ze zien en horen ook thuis toe te passen.

In dit project worden in vijf jaar tijd ongeveer 35 kleuterscholen getraind en krijgen ruim 2.000 kinderen de kans om zich gezond te ontwikkelen. Door vroegtijdig te investeren in een kind, kan achterstand later voorkomen worden.

Het persoonlijk verhaal van…
In het dorpje Gatuza zijn ze heel blij met de ondersteuning voor het kleuteronderwijs. De kerk daar wordt gebruikt als leslokaal, maar meer dan kerkbanken en een schoolbord was er tot voor kort niet. Nu de twee leerkrachten getraind zijn en een box met les- en spelmateriaal tot hun beschikking hebben, is er veel veranderd. De kleuters kunnen in verschillende hoekjes aan de slag met lezen, tekenen, bouwen, puzzelen, etcetera. Ook de dominee is blij dat zijn kerk verschil kan maken voor de toekomst van deze kinderen en hun gezinnen.

Steun dit project

  • € 150

    Elke school krijgt een box met les- en speelmateriaal. Deze bedraagt € 150,- per box.

  • € 30

    Het trainen van een leerkracht bedraagt circa € 30,- voor een jaar.

  • € 50

    De begeleiding van ouders bedraagt € 50,-.