Rwanda – Vaktraining in Bweyeye

Projectdetails

De Anglicaanse Kerk in Bweyeye (in Zuidwest Rwanda, tegen de grens met Burundi) geeft eenvoudige trainingen op het gebied van naaien, metselen en elektriciteit. Op deze manier kunnen jongvolwassenen bouwen aan een betere toekomst voor zichzelf en hun families. Daarmee laat de kerk ook zien dat ze in woord en daad betrokken is op kwetsbare gezinnen. 

WerkveldOnderwijs en werk
ProjectnummerRW.1.110
Streefbedrag€ 7.100
LocatieRwanda

Meer informatie

In Bweyeye (tegen de grens met Burundi) wonen zo’n 37.000 mensen. Om deze plek te bereiken, moet je eerst door Nyungwe Forest, één van de oudste regenwouden in Afrika reizen. Openbaar vervoer is nauwelijks beschikbaar en lopend kost het 6 uur om de doorgaande (verharde) weg te bereiken. Voor kinderen is er basisonderwijs, maar een vervolgopleiding ontbreekt in Bweyeye. De meeste gezinnen hebben ook geen middelen om hun kinderen naar een school elders in de regio te sturen.

De Anglicaanse kerk is op deze plek begonnen met eenvoudige trainingen op het gebied van naaien, timmeren en metselen (Vocational Training Center). Op deze manier kunnen jongvolwassenen bouwen aan een betere toekomst voor zichzelf en hun families. Daarmee laat de kerk ook zien dat ze in woord en daad betrokken is op kwetsbare gezinnen.

Met dit project ontvangen de meest kwetsbare jongeren een beurs en kunnen ze heel concreet een vak leren. Nu moet de kerk nog een gebouw huren met slechte faciliteiten. Op termijn wil de kerk ook een eigen schoolgebouw realiseren.

Het persoonlijk verhaal van…

Damascene (30 jaar) is een student in constructie. Na de basisschool was er geen geld meer over om verder te leren. Als dagloner bewerkte hij het land voor andere mensen. Van zijn loon (€ 0,50 per dag) kon hij meel, groente en water voor zijn gezin kopen, maar geld voor kleren en gezondheidszorg was er niet. Damascene krijgt door de trainingen van de kerk de kans om te leren metselen. Met de opgedane kennis kan hij nu al zo af en toe een baantje krijgen, waar hij dan 4000 franc (€ 4 per dag) krijgt betaald. Zo blijft er, naast eten, ook geld over om kleren te kopen en de kinderen naar school te sturen. Daarnaast doet deze opleiding ook veel voor zijn zelfvertrouwen. Damascene voelt zich nu deel van de maatschappij en is actief lid van de lokale kerk geworden. Hij helpt mee met het bouwen van het nieuwe kerkgebouw en een nieuw huis voor de pastor. En hij brengt met trots zijn tienden naar de kerk.

Steun dit project

  • € 120

    Een beurs voor een student kost € 120.