Rwanda – Voedselprogramma voor ondervoede gezinnen

Projectdetails

De Anglicaanse Kerk van Cyangugu wil lokale kerken helpen om de gevolgen van ondervoeding tegen te gaan. Kwetsbare gezinnen worden via voedingsprogramma’s geholpen om beter voor zichzelf te kunnen zorgen. 

WerkveldZorg voor kwetsbare mensen
ProjectnummerRW.1.104
Streefbedrag€ 20.000
LocatieRwanda

Meer informatie

Cyangugu staat bekend als één van de armste delen van Rwanda. Ondervoeding is nog steeds een reëel probleem, met name in geïsoleerde dorpen of gebieden. Veel gezinnen hebben niet de middelen of de vaardigheden om goed voor zichzelf te zorgen. De impact van ondervoeding is groot; kinderen blijven achter in hun groei, worden eerder ziek en krijgen vaak concentratieproblemen op school.

De Anglicaanse kerk ziet het als haar taak om kwetsbare mensen te helpen op weg naar een betere ontwikkeling. Op verschillende plekken zijn daarom voedingsprogramma’s opgezet. Twee keer per week krijgen vooral jonge kinderen, maar soms ook volwassenen een gezonde maaltijd of een beker voedzame pap aangeboden. Ook worden moeders getraind hoe ze beter voor hun gezin kunnen zorgen. Er wordt voorlichting gegeven over gezonde voeding, verbouwen van groenten, dagelijks hygiëne en de omgang met kinderen. Na drie maanden worden de deelnemers gewogen. Als kinderen in de groene zone zitten, kan een ander kind weer deelnemen aan het programma.

De lokale kerk voert het programma uit. De dominee is meestal aanwezig en bidt voor de mensen. Gemeenteleden helpen bij het klaarmaken van de maaltijd. Het Evangelie wordt op een praktische manier uitgelegd en voorgeleefd. Dat maakt het voedingsprogramma van de kerk bijzonder; de liefde van God wordt concreet zichtbaar en het verandert de samenleving.

Met dit project kunnen op zes verschillende locaties honderd kwetsbare kinderen (of soms ook volwassenen) deelnemen aan een voedingsprogramma van de kerk. Met dit project worden dus 600 mensen geholpen!

Het persoonlijke verhaal van…

Venerande (36 jaar) is één van de deelnemers deelnemer van het voedselprogramma. Venerande: “Voor ik hier kwam, kon ik niet koken. Ook hadden we niet veel eten. Ik maakte één keer per dag wat eten klaar voor mijn man. Maar het was zo slecht, dat ik er zelf niets van nam. Ook mijn dochtertje Tabitha (1,5 jaar) at niet. Daarom waren we allebei ondervoed. Ik woog maar 36 kilo!  Door dit programma heb ik leren koken en weet ik hoe belangrijk het is om groente te eten. Ik kook nu lekker en we zijn allebei gegroeid. Zelfs als het programma nu zou stoppen, weet ik dat het helemaal goed gaat komen.”

Nadia (1 jaar) woont alleen met haar moeder Philomene. Ze heeft nog drie oudere broertjes en zusjes. Ze hebben geen eigen huis, maar huren een eenvoudig huisje. Het omliggende land is aan iemand anders verhuurd, waardoor ze geen ruimte hebben om hun eigen eten te verbouwen. Philomene probeert geld te verdienen door voor andere mensen het land te bewerken. Als ze een plek vindt om te werken, krijgt ze voor de hele dag werken 500 Rwandese frank (minder dan € 0,50). Van de overheid kregen ze een paar liter melk in de week. Dat deelden ze als gezin met elkaar. Daardoor kreeg Nadia er zelf bijna niets van en raakte ze zeer ernstig ondervoed. In het voedingsprogramma krijgt Nadia het eten, waardoor het inmiddels iets beter met haar gaat. Ook leert haar moeder om een klein groentetuintje aan te leggen bij het huis, zodat ze ook wat groente kunnen eten.

Steun dit project

  • € 1

    Voor € 1,- ontvangt een kind twee keer per week een gezonde maaltijd

  • € 350

    Voor € 350,- kan de kerk materialen en meetinstrumenten aanschaffen om een voedingsprogramma te starten

  • € 100

    Voor € 100,- kunnen de trainingen worden georganiseerd en de juiste materialen worden aangeschaft.