Rwanda – Voedselprogramma voor ondervoede gezinnen

Projectdetails

Kwetsbare gezinnen worden via voedingsprogramma’s van de kerk geholpen om beter voor zichzelf te kunnen zorgen.

WerkveldZorg voor kwetsbare mensen – Voedselhulp
ProjectnummerRW.1.104
Streefbedrag€ 11.800
LocatieRwanda

Meer informatie

Cyangugu staat bekend als het armste deel van Rwanda. Ondervoeding of slechte voeding is een belangrijke oorzaak waardoor mensen ernstig ziek worden of zelfs sterven. De Anglicaanse Kerk helpt lokale gemeenten om voor de meest ondervoede kinderen en gezinnen te zorgen. 

De Anglicaanse Kerk ziet het als haar taak om kwetsbare mensen te helpen op weg naar een betere ontwikkeling. Op verschillende plekken zijn daarom voedingsprogramma’s opgezet. Twee keer per week krijgen vooral jonge kinderen, maar soms ook volwassenen een gezonde maaltijd of een beker voedzame pap aangeboden. Ook worden moeders getraind hoe ze beter voor hun gezin kunnen zorgen. Er wordt voorlichting gegeven over gezonde voeding, verbouwen van groenten, dagelijks hygiëne en de omgang met kinderen. Na drie maanden worden de deelnemers gewogen. Als kinderen in de groene zone zitten, kan een ander kind weer deelnemen aan het programma.

De lokale kerk voert het programma uit. De dominee is meestal aanwezig en bidt voor de mensen. Gemeenteleden helpen bij het klaarmaken van de maaltijd. Het Evangelie wordt op een praktische manier uitgelegd en voorgeleefd. Dat maakt het voedingsprogramma van de kerk bijzonder; de liefde van God wordt concreet zichtbaar en het verandert de samenleving.

Het persoonlijke verhaal van…
Desiré (6 jaar) komt al ruim een jaar twee keer per week met zijn moeder naar het voedselprogramma. Hij is verstandelijk beperkt en kan niet spreken. Daarom kreeg hij weinig aandacht van mensen om hem heen. Hij raakte zeer ernstig ondervoed. Zijn moeder dacht dat hij niets waard was vanwege zijn handicap en schaamde zich eigenlijk een beetje voor haar zoontje. Niemand sprak tegen hem of gaf hem een knuffel. Wel kreeg hij veel klappen als hij niet deed wat van hem werd verwacht. Hoewel de moeder van Desiré het nog steeds lastig vindt, heeft ze geleerd om tegen haar zoon te praten en om hem af en toe een liefdevolle aai over z’n bol te geven. Een jaar lang ging Desiré fysiek eigenlijk achteruit. Maar sinds kort gaat het de goede kant op en groeit hij weer.

Steun dit project

  • € 1

    Voor € 1,- ontvangt een kind twee keer per week een gezonde maaltijd

  • € 350

    Voor € 350,- kan de kerk materialen en meetinstrumenten aanschaffen om een voedingsprogramma te starten

  • € 100

    Voor € 100,- kunnen de trainingen worden georganiseerd en de juiste materialen worden aangeschaft.