Slowakije – Hart voor Roma

Projectdetails

Overal in Europa wonen Roma, maar wie kijkt er naar hen om? In de ogen van veel mensen vormen zij een bevolkingsgroep waar je met een flinke boog omheen moet lopen. Want: Roma zijn vies, onbetrouwbaar, lui… In Slowakije gelooft de kerk dat het anders moet.

WerkveldZorg voor kwetsbare mensen
ProjectnummerSK.1.100
Streefbedrag€ 29.400
LocatieSlowakije

Meer informatie

De kerk in Slowakije wil groeien in meer openheid richting Roma. Haar verlangen is dat steeds meer Roma God leren kennen en dat lokale gemeenten actief het Evangelie gaan delen met hun Roma-buren. De GZB werkt samen met de Hongaarse Hervormde Kerk van Slowakije. Leden van deze kerken hebben een Hongaarse achtergrond en hebben het zelf ook niet altijd makkelijk in de Slowaakse samenleving. Omdat de kerk klein is en er weinig (extra) middelen zijn, zorgt de GZB jaarlijks voor een Roma-fonds van waaruit de kerk in Slowakije activiteiten kan opzetten.

In Felsővály ((Vyšné Valice)  is in 2019 een gebouw aangekocht om een plek te hebben waar Roma elkaar kunnen ontmoeten. Dit Roma-centrum moet worden gerenoveerd en ingericht. Als het centrum klaar is, worden er diverse activiteiten georganiseerd waarbij Roma en mensen van de kerk elkaar kunnen ontmoeten. Ook is het de bedoeling om nieuwe diaconale initiatieven op te zetten, zoals bijvoorbeeld een dagopvang voor tienermoeders en hun kinderen.

Zsuzska Tóth, coördinator van de Roma-Missie, heeft sterk het verlangen dat er meer Roma tot geloof komen. Maar ook dat de leden van haar kerk open gaan staan voor (nieuwe) Roma-gelovigen. In de loop van 2020 starten we daarom met twee nieuwe projecten die we vanuit het Roma-fonds steunen.

  • De kerk wil graag speciale bijbelcursussen opzetten waarbij Roma en leden van de Hongaarse kerk het geloof delen. Er is veel onderling wantrouwen, maar juist door met elkaar over het Evangelie na te denken, kan er meer verbinding ontstaan en verdieping van het geloof.
  • Veel Roma hebben talent voor muziek. Een groep jonge Roma-muzikanten wil mensen in Slowakije bereiken en bemoedigen met het Evangelie. Het plan is om bestaande en nieuwe liederen uit te voeren in Hongaarse kerkdiensten, maar ook op scholen en familiebijeenkomsten. De liederen worden ook vastgelegd in een eigen zangbundel.

In Nederland en Slowakije werkt de GZB samen met Stichting Hulp Oost-Europa (HOE). We delen onze kennis en proberen samen te bouwen aan goede contacten met kerkelijke gemeenten en projecten. In 2021 willen we onder andere een gezamenlijke predikantenconferentie opzetten waar theologen uit Slowakije en Nederland in gesprek gaan over missionair gemeente-zijn in deze tijd.

Het verhaal van…
Zsuzska Tóth is namens de kerk coördinator van de Roma-missie in Slowakije: “Als schoolmeisje had ik een afkeer van de Roma. Ze pestten me en één keer ben ik door drie Romameisjes uit de bus gegooid. Ik was bang voor hen. Pas toen ik een Romavrouw ontmoette die voor Hongaren bad, veranderde mijn kijk op de Roma radicaal. Ik had namelijk nog nooit een Hongaar voor de Roma horen bidden. Dus toen ik deze vrouw voor míjn volk hoorde bidden, was ik beschaamd. Gods Woord geeft ons de opdracht om elkaar lief te hebben en voor elkaar te bidden.”

Steun dit project