Slowakije – Hart voor Roma

Projectdetails

Overal in Europa wonen Roma. Er wordt vaak op hen neergekeken en daarom leven ze vaak in de marge. De kleine kerk in Slowakije RCCS heeft oog voor hen en wil er voor hen zijn. Zij organiseert allerlei activiteiten met en voor Roma, zoals hulp bij het dagelijks levensonderhoud, een ontmoetingsplek, dagopvang voor tienermoeders en kinderkampen.

WerkveldZorg voor kwetsbare mensen
ProjectnummerSK.1.100
Streefbedrag€ 20.000
LocatieSlowakije

Meer informatie

Omdat de kerk in Slowakije zelf ook klein is, hebben we een fonds opgezet. Lokale gemeenten die een activiteit of een project willen opzetten voor de Roma-bevolking kunnen hier gebruik van maken.  

  • Er zijn een aantal gemeenten die de Roma willen helpen in hun dagelijks levensonderhoud.  
  • In Felsővály is een gebouw aangekocht om een plek te hebben waar Roma elkaar kunnen ontmoeten. Dit Roma-centrum moet gerenoveerd en ingericht worden.  
  • Er zijn plannen om een dagopvang voor tienermoeders in het Roma-centrum te starten.
  • Er is een busje nodig om de Roma met elkaar in contact te brengen. Dit busje is ook belangrijk voor de kinderkampen die in de zomer gehouden worden.  

In Nederland en Slowakije werkt de GZB samen met Stichting Hulp Oost-Europa (HOE). We delen onze kennis en proberen samen te bouwen aan goede contacten met kerkelijke gemeenten en projecten.

Het verhaal van…
Zsuzska Tóth is namens de kerk coördinator van de Roma-missie in Slowakije: “Als schoolmeisje had ik een afkeer van de Roma. Ze pestten me en één keer ben ik door drie Romameisjes uit de bus gegooid. Ik was bang voor hen. Pas toen ik een Romavrouw ontmoette die voor Hongaren bad, veranderde mijn kijk op de Roma radicaal. Ik had namelijk nog nooit een Hongaar voor de Roma horen bidden. Dus toen ik deze vrouw voor míjn volk hoorde bidden, was ik beschaamd. Gods Woord geeft ons de opdracht om elkaar lief te hebben en voor elkaar te bidden.”

Steun dit project