Turkije – Hulp aan vluchtelingenkinderen in Izmir

Projectdetails

Turkije kent de laatste jaren een grote toestroom van vluchtelingen uit de regio. Families leven vaak in armoede en het lukt ze niet om mee te komen in de maatschappij. De christelijke organisatie First Hope Association wil iets voor hen betekenen. 

WerkveldZorg voor kwetsbare mensen
ProjectnummerTR.1.300
Streefbedrag€ 5.900
LocatieTurkije

Meer informatie

Eén van de projecten van First Hope Association is het Torbali refugee center in Izmir, waar onderwijs wordt geboden aan kwetsbare Syrische kinderen in de leeftijd van 5-7 jaar. Er zijn in Turkije geen wettelijke obstakels om toegang te hebben tot faciliteiten als onderwijs, maar vluchtelingenkinderen en hun gezinnen ervaren soms hele praktische problemen waardoor ze niet naar school kunnen of niet kunnen meekomen in de maatschappij. Denk daarbij aan de taal, vervoer, bezorgdheid, uitsluiting, etc. In het centrum wordt een leuke, veilige en gezonde omgeving geboden om de kinderen in de voorschoolse leeftijd te kunnen voorbereiden op onderwijs en het sociale leven in Turkije. Ze leren Arabisch en Turks, lezen en schrijven, maar worden ook geholpen in het ontwikkelen van sociale en motorische vaardigheden, normen, waarden en zelfvertrouwen.

Het verhaal van…
Ahmed en Sidera hadden een moeilijke start in het centrum. Terwijl de meeste kinderen Arabisch spreken, zijn Ahmet en Sidera van Koerdische afkomst en spreken dus Koerdisch. In het begin gaf dat grote communicatieproblemen, zowel op het centrum als in de samenleving. Ahmed en Sidera durfden nauwelijks te praten, konden zich niet uiten, waren schichtig en durfden niet samen te spelen met andere kinderen. Met veel geduld, tijd en gebed gaat het inmiddels veel beter met Ahmet en Sidera. Ze hebben een beetje Turks kunnen leren en hebben zich ontpopt tot blije en sociale kinderen. Sidera is een slimme meid en Ahmed loopt voorop met sport. Aan het eind van de dag zijn ze nauwelijks uit het centrum weg te slepen.

Steun dit project

 • € 100

  Voor € 100 per maand kan er één kind naar school. Dat is slechts € 5 euro per schooldag. Draagt u bij?

 • € 800

  Salaris docent: €800 per maand

 • € 500

  Huur ruimte: € 500 per maand

 • € 200

  Schoolspullen: € 200 per maand

 • € 300

  Lunch, snacks en melk: € 300 per maand