Van gevlucht naar geliefd (St. Gave)

Projectdetails

Stichting Gave is een interkerkelijke organisatie die bruggen bouwt tussen christenen en vluchtelingen in Nederland. Om vluchtelingen van ‘alleen nog maar een vluchteling’ naar ‘geliefd medemens’ te brengen. Zodat zij niet in een neerwaartse spiraal terecht komen, maar kracht vinden om een toekomst te bouwen.

WerkveldBinnenlands diaconaat
ProjectnummerNL.B.350
Streefbedrag€ 31.600
LocatieNederland

Meer informatie

Gave mobiliseert kerken en christenen om samen activiteiten op en rond het azc te organiseren, helpt barrières te overbruggen met advies en begeleiding, levert materiaal voor Bijbelstudies in diverse talen en organiseert landelijke activiteiten voor vluchtelingen en christenen om samen aan deel te nemen.

Als je hebt moeten vluchten, alles achterlatend voor je veiligheid, maar nog steeds  geen zekerheid hebt over je toekomst, dan heb je iemand nodig. Iemand die je laat voelen dat je ertoe doet. Ook als je gevlucht bent. Iemand die je helpt het leven weer op te pakken.

Maar het steunen van vluchtelingen in Nederland is niet altijd makkelijk. Er zijn allerlei regels en ook taal- en cultuurhindernissen. Stichting Gave ondersteunt contacten tussen christenen en vluchtelingen, met praktische hulp, advies, achtergrond kennis en trainingen, materialen maar ook activiteiten. Zoals zomerkampen voor jongeren, interculturele en meertalige Bijbelstudies, vriendinnendagen en huwelijksweekenden. Omdat we Gods liefde willen delen, en begrijpen dat kennis training daarbij soms nodig is. Samen met kerken en vrijwilligers helpen we vluchtelingen in Nederland zich gezien en geliefd te voelen.

Persoonlijk verhaal ondersteuning vrijwilligers

Lichtpuntje zijn

“Als ik met vluchtelingen optrek, zie ik niet allereerst de problemen, het verdriet of de wanhoop. Ik zie een mens die, net als ik, hoop en vertrouwen nodig heeft. Ik ontmoet veel vrouwen en ik wil naast hen staan, omdat ze mens zijn.

Natuurlijk was dat in het begin spannend. Waar moet je het over hebben? Maar het gaat echt vanzelf. Ik ga erheen en toon belangstelling. Dat is genoeg. En ik drink thee. Veel kopjes thee. Bij Olena krijg ik er altijd iets lekkers bij, ze kan geweldig goed bakken. Ik ken haar al negen jaar, met haar heb ik echt een band opgebouwd. Ze is verhuisd, dus we zien elkaar niet vaak. Maar je bent al een lichtpuntje voor iemand als je af en toe even een appje of een kaartje stuurt. Dan weet de ander: ik word niet vergeten.”

Flora,vrouwenwerker bij Stichting Gave

Een glimlach en de bijbel

“Ik heb Flora ontmoet in het azc. Ik woonde daar met mijn twee dochters. We zagen elkaar elke week op de vrouwenochtend. Ik was zo eenzaam toen ik bij House of Joy kwam.

Ik voelde me een vreemde. Ik kende niemand en mijn geloof was zwak. Maar Flora kwam naar me toe met een glimlach en met de Bij bel. Door het gebed van de vrouwen bij House of Joy, door hun warme woorden en hun warme handen om me heen, ben ik genezen en steeds sterker geworden. Mij n toekomst is onzeker, maar door House of Joy is er weer licht en vreugde.”

Olena, trouw bezoekster van House of Joy, een ontmoetingsplek bij het azc Luttelgeest

Steun dit project