Van uitzichtloosheid naar hoop – Steun aan vluchtelingen (St. Gave)

Projectdetails

Het steunen van vluchtelingen in Nederland is niet altijd makkelijk. Er zijn allerlei regels en ook taal- en cultuurhindernissen. Stichting Gave ondersteunt contacten tussen christenen en vluchtelingen met praktische hulp, advies, trainingen en het organiseren van activiteiten, bedoeld om Gods liefde te delen. Samen met kerken en vrijwilligers helpen we vluchtelingen in Nederland ‘van uitzichtloosheid naar hoop’.

WerkveldBinnenlands diaconaat
ProjectnummerNL.B.389
Streefbedrag€ 31.600
LocatieNederland

Meer informatie

Stichting Gave is een interkerkelijke organisatie die bruggen bouwt tussen christenen en vluchtelingen in Nederland. Om vluchtelingen van uitzichtloosheid weer naar hoop te brengen. Zodat zij de kracht vinden te bouwen aan een toekomst.

Gave inspireert en traint christenen om contacten op te bouwen en Gods liefde te delen. Gave ondersteunt vluchtelingen bij het integrerenmet gezins- en jongerenactiviteiten.

Als je hebt moeten vluchten, alles achterlatend voor je veiligheid, maar nog steeds  geen zekerheid hebt over je toekomst, dan heb je iemand nodig. Iemand die je laat voelen dat je ertoe doet. Ook als je gevlucht bent. Iemand die je helpt het leven weer op te pakken.

Maar het steunen van vluchtelingen in Nederland is niet altijd makkelijk. Er zijn allerlei regels en ook taal- en cultuurhindernissen. Stichting Gave ondersteunt contacten tussen christenen en vluchtelingen, met praktische hulp, advies, achtergrond kennis en trainingen, materialen maar ook activiteiten. Zoals zomerkampen voor jongeren, interculturele en meertalige Bijbelstudies, vriendinnendagen en huwelijksweekenden. Omdat we Gods liefde willen delen, en begrijpen dat kennis training daarbij soms nodig is. Samen met kerken en vrijwilligers helpen we vluchtelingen in Nederland ‘van uitzichtloosheid naar hoop’.


Persoonlijk verhaal ondersteuning vrijwilligers

“Ik ontmoet Jezus in de vluchteling” Annemieke Bijman is veldwerker bij Gave. Ze bezoekt vluchtelingen in het azc in Luttelgeest, helpt mee in House of Joy – een gezellige ontmoetingsplek voor vluchtelingen buiten het azc – , waar ze onder meer meidenavonden organiseert. Daarnaast vertelt ze in kerken en gemeenten door heel Nederland over het werk van Gave onder vluchtelingen.

“Wat ik natuurlijk het liefst vertel, zijn verhalen van hoop. Het verhaal van de Syriër die een nieuwe start mag maken. Van mensen die weer een plek krijgen. Maar steeds vaker kom ik terecht in het verhaal van de uitzichtloosheid, wanhoop en twijfel.”

Van uitzichtloosheid…

Ik ontmoet haar, sterk en krachtig zit ze aan een tafeltje. “Dank de Heer, dat ik leef, Hij is de grond van mijn bestaan.” Phiona heet ze en ze komt uit Oeganda. Als we elkaar ontmoeten dan praten we over het leven, over God, over wanhoop en hoop, over lijden en overleven. Meestal als ik Phiona ontmoet, getuigt ze over de kracht van God in haar leven.

Tegelijkertijd is er ook de uitputting en stress van alles wat er gebeurt. Zie ik de donkerheid, twijfel en uitzichtloosheid. “Hoe verder?” Deze grote vraag keert telkens terug voor Phiona. Ze is al geruime tijd in Nederland en doorloopt de lange weg van procedures. Op die momenten zie ik haar, ontheemd, los gescheurd van eigen bodem, op zoek naar een plek waar geworteld kan worden. Ze vindt het goed dat ik bij haar blijf zitten en voor haar bid. Samen doorbreken we biddend haar eenzaamheid

….naar hoop

Een week later zie ik haar weer. “Ik weet nog steeds niet hoe het verder moet,” zegt ze. “Maar ik heb weer moed gevat, door het gebed.” Er is nog altijd geen nieuws, geen uitzicht. De kans dat ze in Nederland mag blijven is nihil. “Maar’ zegt ze: “Het is goed, uit genade leef ik, met mijn God zal het goed zijn. God gaat voor mij uit.”“Het maakt mij klein.

Ik heb Christus ontmoet in deze gebroken en verlaten vrouw. Jezus, die zoveel liefde heeft voor haar en mij dat Hij zich met ons wil vereenzelvigen en al onze verlatenheid en donkerheid wil dragen. De grond van het azc is voor mij heilige grond geworden. Want daar kom ik Hem tegen, de Ontzagwekkende, de Heilige, die mens is geworden voor ons.”

Steun dit project

 • € 2.000

  Service desk: advies op maat: € 2.000,-

 • € 8.000

  Training vrijwilligers : cursussen In contact met een vluchteling, Kinderwerk, Vrouwenwerk, Jongerenwerk: € 8000,-

 • € 7.000

  E-learning: digitale training voor vrijwilligers in contact met asielzoekers: € 7.000,-

 • € 10.000

  Ondersteuning bij opzetten lokaal werk (Alle veldwerk; House of joy, bezoekwerk, inzet relatiemanagers, vrijwilligers coördinatoren)  € 10.000,-

 • € 3.000

  Juridische ondersteuning bij aanvraagprocedures van asielzoekers:  € 3.000,-