Congo – Ondersteuning christelijk ziekenhuis in Itendey

Projectdetails

Door een jarenlange oorlog was het missieziekenhuis in Itendey ernstig in verval geraakt. Sinds 2017 wordt er hard gewerkt aan de wederopbouw.  Het is het verlangen van Willem en Joanne Folmer, die beiden als arts in het ziekenhuis werken, dat er weer goede zorg kan worden verleend. We willen het ziekenhuis helpen bij het verbeteren van die zorg en de aanschaf van de nodige apparatuur.

WerkveldMedische hulp
ProjectnummerDC.1.100
Streefbedrag€ 5.900
LocatieCongo

Meer informatie

Itendey is een klein dorpje in het Ituriforest, een regenwoud dat ongeveer 1,5 keer zo groot is als Nederland. De patiënten die het ziekenhuis bezoeken, komen vooral uit de lagere sociaaleconomische klasse. Het ziekenhuis is gelegen in een gebied met goudmijnen. Het werk is er zwaar, dit gaat gepaard met ernstige sociale en medische problemen, zoals armoede, alcohol en drugsverslaving, ondervoeding, HIV en tuberculose en instabiele gezinnen. Mede door de oorlog is het ziekenhuis in Itendey in verval geraakt. Tot voor kort waren er nauwelijks financiële middelen beschikbaar. Daardoor verlieten veel verpleegkundigen en artsen het ziekenhuis. Sinds 2017 is echter met hulp van de GZB met de renovatie van het ziekenhuis begonnen.

Mede dankzij onze steun kan het ziekenhuis goede zorg en behandeling van de patiënten bieden. Het ziekenhuis in Itendey is ook een missionair ziekenhuis. Het doel is om een goed getuigenis te geven van het Evangelie in woord en daad.

Het verhaal van

Celestin, een man van 38 jaar kwam een maand geleden bij ons in het ziekenhuis. Hij komt uit Mongwalu (de goudstad hier in de regio) en is goudzoeker. Hij was ernstig ziek en vermagerd. Hij woog nog maar iets meer dan 40 kilo. Hij bleek Tuberculose en HIV te hebben, iets wat beiden veel voorkomt in onze regio. Enkele maanden geleden was hij al met HIV/aids gediagnosticeerd, maar helaas was hij gestopt met de anti-hiv-medicatie. Toen hij bij ons op het randje van de dood lag heeft hij met de verpleging en de ziekenhuispastor zijn zonden beleden. Hij gaf aan dat hij veel aan alcohol en drugs verslaafd was, veel gestolen had, iemand had vermoord en heel vaak vreemd was gegaan met allerlei vrouwen. Zijn eerste vrouw had hij verlaten en sinds een jaar is hij nu met een andere vrouw die hem verzorgt in het ziekenhuis. Door de slechte relatie heeft de familie hem in de steek gelaten. Er is dus ook niemand die voor zijn medische zorg betaald. Toch heeft het ziekenhuis hem verzorgd en zijn medicatie betaald. Ook hebben we de benzine betaald om hem zuurstof toe te kunnen dienen. Nadat hij een maand ernstig ziek is geweest, lijkt hij nu weer langzaam op te knappen. Hij praat regelmatig met de ziekenhuispastor en luistert naar de Swahili MP3 bijbel die we aan hem hebben gegeven. Hij geeft aan te willen stoppen met zijn oude leven en in Jezus te geloven. Het is een voorbeeld van de vele sociale problemen met bijbehorende ziekten die in onze regio veel voorkomen. Maar het laat ook zien dat we ons als ziekenhuis willen inzetten voor de gehele mens en daarom ook sociale en pastorale hulp geven en verlangen het Evangelie te delen met onze patiënten.

Steun dit project