Zuid-Soedan – Opleiding leerkrachten basisonderwijs

Projectdetails

De lange geschiedenis van (burger-) oorlog en geweld in Zuid-Soedan is zeer schadelijk geweest voor het onderwijs. De onderwijsvoorzieningen in zowel Zuid-Soedan als de vluchtelingenkampen in o.a. Oeganda zijn onder de maat. Veel basisschoolleraren die desondanks lesgeven op de scholen hebben hier zelf geen opleiding voor gekregen.

WerkveldOnderwijs en werk
ProjectnummerSS.1.102
Streefbedrag€ 9.400
LocatieZuid-Soedan

Meer informatie

Met dit project is het mogelijk om voor tien leerkrachten in het basisonderwijs een programma van  ‘werken-en-leren’ aan te bieden. Dit betekent dat ze in basisschoolvakanties naar Kajo Keji Christian College komen voor hun driejarige opleiding. Hiermee behalen ze de benodigde kwalificatie. De kwaliteit van het onderwijs voor de basisschool wordt hierdoor aanzienlijk verbeterd. Ook worden deze leerkrachten gevormd aan een opleiding waar vanuit het christelijk geloof waarden worden overgedragen.

Juist in een tijd waarin velen terugkeren naar hun thuisland Zuid-Soedan, is het belangrijk dat er goed onderwijs is voor de kinderen. Zo kunnen ook gezinnen met kinderen weer terugkeren. De hoop is dat goed onderwijs kan bijdragen aan de stabiliteit in de regio, en geeft de nieuwe generatie hoop op een betere toekomst.

Het verhaal van….
Pita Dina Kenyi  is een jonge vrouw van 24 jaar. Ze is geboren in Zuid-Soedan. In 2012 slaagde ze voor de middelbare school. Toen ze verhuisde naar het vluchtelingenkamp in Noord-Oeganda werd ze onderwijzeres op de basisschool Victoria Leach, een van de scholen die zijn opgezet met de hulp van de Anglicaanse kerk. Dankzij de training die ze volgt aan het Kajo-Keji Christian College is ze in staat om een gekwalificeerde onderwijzeres te worden. Ze is dankbaar voor deze mogelijkheid. In haar eigen woorden:

‘Groeten in de naam van onze Heer Jezus Christus. Bedankt voor de steun die jullie me hebben geboden. Ik wist niet dat ik deze grote kans om mijn loopbaan te verbeteren zou krijgen, maar God heeft het mogelijk gemaakt door jullie steun als familie van God. Dank jullie voor jullie steun en God zegene jullie overvloedig. De opleiding die jullie me aanbieden, is een manier om een betere toekomst voor Zuid-Sudan op te bouwen. Zelfs nu we in ballingschap leven, bereiden we de volgende generatie voor. Bedankt voor de samenwerking tussen de GZB en KCC, ik ervaar al veel verschil in mijn manier van lesgeven en ik hoop dat ik na succesvolle afronding van deze cursus in staat zal zijn om basisonderwijs van hoge kwaliteit aan de kinderen aan te bieden.’

Buke Charles Pitia komt uit Zuid-Soedan en woont nu in het vluchtelingenkamp in Noord-Oeganda. Hij is 33 jaar en is sinds 2005 in het bezit van een middelbareschooldiploma. Hij geeft les op een basisschool in het vluchtelingenkamp, maar is daarvoor niet officieel bevoegd. Hij is blij dat hij nu een opleiding tot onderwijzer aan de deeltijd-PABO kan doen.

Ik groet jullie in de naam van onze Heer Jezus Christus. Ik ben heel blij en dat ik dankzij jullie inspanning tot dit college kon worden toegelaten. Ik waardeer ook de kennis, vaardigheden en waarden die ik in dit college heb aangeleerd. Wat ik hier krijg aangeboden, zal bijdragen aan een manier om meer vreedzaam en democratisch te zijn in de klas en als land. Ik ben blij om de juiste opleiding bij het KCC te ontvangen; mijn onderwijsvaardigheid is totaal verbeterd. God zegene jullie voor jullie vrijgevigheid voor de bevolking van Zuid-Soedan. Bedankt voor jullie steun in mijn strijd.

Steun dit project

  • € 590

    Een driejarige opleiding van één leraar kost € 590.