Zuid-Soedan – Praktijkopleiding voor leraren vluchtelingenkampen

Projectdetails

Tijdens schoolvakanties worden de leraren van scholen in de vluchtelingenkampen opgeleid tot docent.

WerkveldOnderwijs en werk
ProjectnummerSS.1.102
Streefbedrag€ 5.900
LocatieZuid-Soedan

Meer informatie

Veel leerkrachten van basisscholen in Zuid-Soedan hebben geen formele opleiding. De kerk van Kajo-Keji biedt een unieke opleiding aan, de enige in de omgeving die leerkrachten een erkende opleiding geeft. Onderwijzers worden tijdens hun schoolvakanties vanuit een Bijbelse basis getraind in kennis en vaardigheden, zodat ze het geleerde gelijk in de praktijk kunnen brengen.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

De oorlog in Zuid-Soedan is nog steeds niet ten einde. De kerk van Kajo-Keji doet er ondertussen alles aan om het onderwijs aan kinderen in de vluchtelingenkampen door te laten gaan. De middelen zijn beperkt, maar elke vorm van onderwijs doet er toe. Omdat de meeste leerkrachten zelf ook niet de kans hebben gehad om een opleiding te volgen, is de kwaliteit van onderwijs vaak beperkt. Tijdens de schoolvakanties worden deze ongediplomeerde leraren daarom getraind in kennis en vaardigheden voor het lesgeven aan kinderen.

De lessen worden gegeven in het tijdelijke onderkomen van Kajo-Keji Christian College in Moyo (Noord-Oeganda). Drie keer per jaar worden de leraren uitgenodigd voor een meerdaagse interne training. Eenmaal aan het werk, worden ze ook ter plekke bezocht en gecoacht door ervaren mensen van de kerk. Na drie jaar krijgen ze dan een diploma waarmee ze in de toekomst aan de slag kunnen als leerkracht.

Dit project is dus een heel concrete manier om te bouwen aan een samenleving met hoop voor nieuwe generaties!

Het verhaal van….
Pita Dina Kenyi  is een jonge vrouw van 24 jaar. Ze is geboren in Zuid-Soedan. In 2012 slaagde ze voor de middelbare school. Toen ze verhuisde naar het vluchtelingenkamp in Noord-Oeganda werd ze onderwijzeres op de basisschool Victoria Leach, een van de scholen die zijn opgezet met de hulp van de Anglicaanse kerk. Dankzij de training die ze volgt aan het Kajo-Keji Christian College is ze in staat om een gekwalificeerde onderwijzeres te worden. Ze is dankbaar voor deze mogelijkheid. In haar eigen woorden:

‘Groeten in de naam van onze Heer Jezus Christus. Bedankt voor de steun die jullie me hebben geboden. Ik wist niet dat ik deze grote kans om mijn loopbaan te verbeteren zou krijgen, maar God heeft het mogelijk gemaakt door jullie steun als familie van God. Dank jullie voor jullie steun en God zegene jullie overvloedig. De opleiding die jullie me aanbieden, is een manier om een betere toekomst voor Zuid-Sudan op te bouwen. Zelfs nu we in ballingschap leven, bereiden we de volgende generatie voor. Bedankt voor de samenwerking tussen de GZB en KCC, ik ervaar al veel verschil in mijn manier van lesgeven en ik hoop dat ik na succesvolle afronding van deze cursus in staat zal zijn om basisonderwijs van hoge kwaliteit aan de kinderen aan te bieden.’

Buke Charles Pitia komt uit Zuid-Soedan en woont nu in het vluchtelingenkamp in Noord-Oeganda. Hij is 33 jaar en is sinds 2005 in het bezit van een middelbareschooldiploma. Hij geeft les op een basisschool in het vluchtelingenkamp, maar is daarvoor niet officieel bevoegd. Hij is blij dat hij nu een opleiding tot onderwijzer aan de deeltijd-PABO kan doen.

Ik groet jullie in de naam van onze Heer Jezus Christus. Ik ben heel blij en dat ik dankzij jullie inspanning tot dit college kon worden toegelaten. Ik waardeer ook de kennis, vaardigheden en waarden die ik in dit college heb aangeleerd. Wat ik hier krijg aangeboden, zal bijdragen aan een manier om meer vreedzaam en democratisch te zijn in de klas en als land. Ik ben blij om de juiste opleiding bij het KCC te ontvangen; mijn onderwijsvaardigheid is totaal verbeterd. God zegene jullie voor jullie vrijgevigheid voor de bevolking van Zuid-Soedan. Bedankt voor jullie steun in mijn strijd.

Steun dit project

  • € 590

    Een driejarige opleiding van één leraar kost € 590.