Zuid-Soedan – Preventieve gezondheidszorg

Projectdetails

De gezondheidszorg in de kampen in Noord-Oeganda, voor vluchtelingen uit Zuid-Soedan, is ontoereikend. De kerk van Kajo-Keji traint mensen om in de eigen omgeving voorlichting te geven. Ondanks de beperkte middelen kunnen sommige ziekten worden voorkomen. In 2021 is er extra aandacht voor moeder- en kindzorg en worden vooral jonge moeders getraind. 

WerkveldMedische hulp
ProjectnummerSS.1.104
Streefbedrag€ 8.200
LocatieZuid-Soedan

Meer informatie

Update: januari 2022

Een groot deel van de bevolking van Kajo-Keji, een regio in Zuid-Soedan, woonde de afgelopen jaren in vluchtelingenkampen in Oeganda. Nu er weer een relatieve vorm van vrede is, keren zij weer terug naar hun eigen land. De kerk van Kajo-Keji wil hen helpen, onder andere door mensen te trainen die in hun eigen omgeving gezondheidsvoorlichting kunnen geven. Zelfs met beperkte middelen kunnen sommige ziekten worden voorkomen. Er is speciale aandacht voor moeder- en kindzorg.

—————————————————————————————————————————————————————————

Door de aanhoudende oorlog leven veel Zuid-Soedanezen nog steeds in de vluchtelingenkampen in Noord-Oeganda (Moyo). Maandelijks ontvangen ze een voedselpakket van de Verenigde Naties, maar als het om gezondheidszorg gaat, zijn de medische voorzieningen beperkt of worden de vluchtelingen onvoldoende begrepen.

In dit project van de Anglicaanse Kerk van Kajo-Keji worden vrouwen/moeders in de vluchtelingenkampen getraind om met de beperkte middelen die er zijn, toch bepaalde ziekten te voorkomen of de algemene gezondheid te verbeteren. Hoe voorkom je uitdroging bij diarree, hoe ga je om met vaccinaties, hoe leer je kinderen basishygiëne bij of hoe bereid je een gezonde maaltijd? Daarover gaat het in de trainingen die in de verschillende kampen worden gegeven.

Met de kennis die deze vrouwen opdoen, bezoeken ze andere gezinnen in de buurt. Sommige vrouwen hebben in het afgelopen jaar al 60 andere gezinnen geholpen! Nieuw in de trainingen is de aandacht voor moeder- en kindzorg, een terrein waar met eenvoudige kennis onnodig leed voorkomen kan worden.

Het verhaal van…

Eén moeder was gestopt om haar kind te laten vaccineren, omdat het kind na de vaccinatie de hele nacht had gehuild. Ze was bang dat de injectie het kind juist ziek gemaakt had! Niemand had haar verteld dat dit een normale reactie is en dat dit vanzelf overgaat.

Een andere moeder vertelde dat ze onlangs is bevallen van een dochter. Bij de bevalling kreeg ze hulp van een vroedvrouw. Daarna kreeg ze geen enkele begeleiding hoe ze voor het kindje moest zorgen. Gelukkig gaat het met dit kindje goed. Door onwetendheid kunnen kleine problemen tot ernstige situaties leiden, zelfs tot overlijden van het kind.

Steun dit project

  • € 15

    Voor € 15 euro kan een vrouw worden opgeleid tot gezondheidswerker.

  • € 5

    Voor € 5 krijgt een hele schoolklas onderwijs in hygiëne.