Woensdag 18 augustus bereikte ons het bericht dat rebellen de zendingspost Itendey overvallen hebben. Daarbij is veel schade aangericht aan het ziekenhuis. Ook is het huis en de garage van Willem en Joanne Folmer – die beiden voor de GZB als arts in het ziekenhuis werken – geplunderd en verbrand. Op dit moment is de familie Folmer met verlof in Nederland.

In het oosten van Congo is veel onrust. De strijd tussen het regeringsleger en rebellen woedt hier al jaren. Daarbij zijn onschuldige burgers altijd het slachtoffer. Het ziekenhuis is een baken van hoop voor mensen vanuit de wijde omtrek. De GZB steunt het medische werk van de kerk middels de uitzending van de familie Folmer. Mede door financiële acties van EO-Metterdaad en hervormde gemeenten in Nederland kon het ziekenhuis worden uitgebreid en voorzien van medische apparatuur.

Enorm veel schade
Willem Folmer: “Helaas zijn rebellen vorige week het ziekenhuis van Itendey binnengevallen… Ze hebben de receptie met de consultatiekamers volledig verbrand, samen met de garage en ons eigen huis. Ook in het lab en de operatiekamers hebben ze veel medisch materiaal kapotgemaakt. Bizar om te zien hoe in een aantal uur zoveel is vernield.

Gelukkig konden personeel en patiënten op tijd vluchten! Inmiddels zijn onze collega’s veilig aangekomen in het nabijgelegen Bunia; daar zijn we erg dankbaar voor. Ze vroegen ons: ‘Vertel de mensen in Nederland dat ze niet moe van ons moeten worden, want dit is hoe het gaat in Congo… maar blijf ons steunen zodat we weer verder kunnen.’ De medische staf heeft aangegeven zodra dat mogelijk is weer terug te willen naar Itendey. Dat is hoopgevend!

GZB biedt hulp
Met elkaar willen ze zo snel mogelijk terug om het ziekenhuis weer te openen om de nodige medische zorg te kunnen leveren voor de regio. Het is zaak om eerst de gebouwen te herstellen, want in het regenwoud blijft een gebouw zonder dak niet lang goed.”

De GZB is inmiddels een hulpactie gestart. Voor 15 euro per stuk kunnen één of meerdere golfplaten worden gekocht. Kijk voor meer informatie en om te helpen op www.gzb.nl/hulpcongo.